Ситний і поживний салат зі скумбрії з овочами – це справжня палочка-виручалочка. Закатанный з додаванням різноманітних овочів і спецій він стане відмінним гарніром до відвареної картоплі або рису. Він виявиться на вашому столі як не можна, до речі, коли необхідно швидко приготувати обід або вечерю, або коли гості вже на порозі. Досить відкрити баночку такого салату і готовий вечерю у вас на столі!


Інгредієнти: на 2 л.

  • Скумбрія – 1 кг
  • Помідори свіжі – 1,5 кг
  • Морква – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Болгарський перець солодкий – 500 гр.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Оцет столовий 9% – 50 мл
  • Сіль – за смаком
  • Перець духмяний горошок – 3 – 4 шт.
  • Гвоздика – 2 – 3 бутона
  • Лавровий лист – 1 – 2 шт.
  • Коріандр мелений – 1 щіпка

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування скумбрії в банку з овочами на зиму? Скумбрію промиваємо під прохолодною проточною водою. Якщо скумбрія морожена – залишаємо на пару годин при кімнатній температурі, щоб вона відтанула самостійно. Потім відрізаємо голову і хвіст, розрізаємо черевце і вичищаємо потрухи. Добре вичищаємо чорну плівку всередині черевця, щоб вона не гірчила в процесі приготування.

Ще раз добре промиваємо скумбрію, робимо неглибокий надріз вздовж спинки і за допомогою зворотного боку леза ножа відокремлюємо м’якоть від кісток.

Нарізаємо філе скумбрії невеликими шматочками, закидаємо в киплячу підсолену воду і відварюємо 15-20 хвилин. Після недовгого відварювання скумбрія не буде занадто м’якою, вона лише дійде до необхідної для консервації консистенції. За 5 хвилин до готовності в бульйон зі скумбрією додаємо лавровий лист, перець і гвоздику, щіпку коріандру, все добре перемішуємо. По готовності скумбрію виймаємо з бульйону за допомогою шумівки і викладаємо на тарілку, залишаємо до повного охолодження на 15-20 хвилин.

Ріпчасту цибулю чистимо, промиваємо і замочуємо в холодній воді на 10-15 хвилин. Потім шаткуємо його дрібними кубиками. Моркву чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Перець промиваємо, видаляємо плодоніжки і насіння і нарізаємо тонкою соломкою. Нарізану цибулю, перець і моркву складаємо в глибоку каструлю, додаємо цукор, перемішуємо і залишаємо на 15-20 хвилин. Томати промиваємо і викладаємо в жароміцну ємність. Заливаємо їх окропом і залишаємо на 1-2 хвилини, потім окріп зливаємо і заливаємо холодною водою. Після цього з томатів акуратно знімаємо шкірку. Розрізаємо томати навпіл, видаляємо плодоніжки і насіння і м’якоть подрібнюємо блендером.

Томатне пюре додаємо до решти овочів, наливаємо в них масло, перемішуємо і ставимо на повільний вогонь. Тушкуємо овочі протягом 25-30 хвилин, не забуваючи їх періодично помішувати. Через зазначений час в овочі додаємо сіль і оцет, перемішуємо і тушкуємо ще 15-20 хвилин.

В кінці приготування в овочі додаємо відварену скумбрію, добре перемішуємо і знімаємо з вогню. Гарячий салат розкладаємо по попередньо простерилизованным банкам, закриваємо прокип’яченими кришками, ставимо банки догори дном і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі, прикривши їх теплим пледом або махровим рушником. Потім прибираємо салат в темне прохолодне місце на зберігання, де він може зберігатися всю зиму.

Салат з помідорів, перцю і моркви Салат зі скумбрії з овочами на зиму Скумбрія з морквою на зиму