Маслюки – смачні лісові гриби. Крім свого «смачного» лісового аромату, маслюки мають зовсім особливу, ніжну текстуру, яка зберігається при різних способах приготування. Є важлива особливість цих грибів, яку варто знати і дотримуватися: перед приготуванням потрібно обов’язкове зняти липку шкірку з капелюшків. Якщо готувати маслюки разом з шкіркою, то в готовому блюді проступить гіркий присмак.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Маслюки свіжі – 2 кг
  • Масло вершкове – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Кріп – 1 пучок
  • Лимонна кислота – 0.25 ч. л.

Процес приготування:

Як приготувати смажені маслюки на зиму? Після збору маслюки потрібно відразу перебрати. Випадково потрапив викидаємо сміття, ніжки зачищаємо ножем від забруднень, з капелюшків знімаємо шкірку, злегка підчепивши її з краю кінчиком ножа – вона досить легко відокремлюється від м’якоті. Підготовлені гриби ретельно промиваємо проточною водою, великі екземпляри розрізаємо на частини поменше. Укладаємо маслюки в каструлю, заливаємо холодною водою, додаємо трохи солі і ставимо на плиту. Після закипання варимо гриби протягом сорока хвилин. Після закінчення часу варіння гриби проціджуємо від відвару через сито. Даємо маслятам трохи охолонути, щоб не обпектися, і нарізаємо їх невеликими шматочками.

Рослинне масло розігріваємо в великій сковороді до гарячого стану. Викладаємо підготовлені порізані на шматочки маслюки. При періодичному помішуванні смажимо гриби протягом двадцяти хвилин на середньо-низькій температурі. Кришкою не накриваємо, оскільки потрібно, щоб більша частина вологи, що випарувалася.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо цибулю тонкими полукружиями. Висипаємо цибулю до грибів, перемішуємо і продовжуємо готувати на плиті, поки цибуля не стане прозорим. Орієнтовно на цій піде п’ятнадцять хвилин. Не забуваємо добре перемішувати масу щоб уникнути пригорання. Зелень кропу миємо й обсушуємо, після чого дрібно рубаємо ножем. Коли цибуля практично дійде до готовності, додаємо подрібнений кріп, сіль, чорний мелений перець, лимонну кислоту і шматочок вершкового масла. Все перемішуємо і знижуємо температуру плити до мінімуму. Підсмажуємо гриби п’ять хвилин при помішуванні, потім знімаємо з плити.

Банки моєму содовим розчином і ошпарюємо окропом. Кришки кип’ятити у воді дві хвилини. Банкам і кришок даємо повністю обсохнути. Розкладаємо по підготовленим банкам гарячі смажені маслюки і відразу закручуємо кришками. Даємо банкам повністю охолонути. Зберігаємо заготовку в темному прохолодному місці не більше півроку.

Приємного апетиту!

Гриби на зиму маслюки Солоні Маслюки, смажені з цибулею Як приготувати маслюки - рецепти