Солянка на зиму без грибів – унікальна заготовка, яку можна використовувати як самостійне блюдо, так і для заправки щей, борщів і супів, і навіть в якості начинки для пиріжків. Солянка готується з доступних і недорогих продуктів, але при цьому виходить дуже смачною і ароматною.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Капуста білокачанна – 2 кг
  • Помідори свіжі – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Болгарський перець солодкий – 0.5 кг
  • Сіль – 70 гр.
  • Цукор-пісок – 30 гр.
  • Перець запашний – 12 шт.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Масло рослинне – 200 мл

Процес приготування:

Приступимо до приготування солянки на зиму без грибів. Овочі помийте під водою і очистити. Цибулю і моркву наріжте соломкою або скористайтеся кухонним комбайном. Якщо у вас немає комбайна – доведеться різати вручну, і це займе значно більше часу.

Візьміть каструлю з товстим дном і викладіть підготовлені овочі. Додайте півсклянки води, посоліть, влийте рослинне масло, ретельно перемішайте.

Поставте на вогонь і тушкуйте на середньому вогні близько 10 хвилин, періодично помішуючи.

Помідори доведіть до консистенції пюре за допомогою блендера. Відправте в каструлю і тушкуйте 10 хвилин.

Нашаткуйте білокачанну капусту і болгарський перець.

Викладіть в каструлю, додайте духмяний перець горошком і лавровий лист.

Всипте цукровий пісок, ретельно перемішайте.

Зменшіть вогонь, закрийте кришкою і тушкуйте приблизно 40 хвилин. Якщо рідина википіла раніше часу, додайте трохи води.

Поки солянка готується, помийте і стерилізуйте банки і кришки.

Найзручніше брати для закаток банки з закручуються кришками. Гарячу солянку розкладіть по стерильним банкам і закрутіть. Банки переверніть догори дном, закутати ковдрою і залиште до повного охолодження. Готову солянку приберіть в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Салат з капусти і перцю на зиму Салат з капусти, помідорів і цибулі на зиму Салат з помідорів, перцю і моркви Солянка