В солянку можна з успіхом додавати різні субпродукти. Вони корисні, поживні і швидко засвоюються. Якщо мова йде про нирках, то їх попередньо потрібно обов’язково замочити на кілька годин в чистій холодній воді. Це допоможе нейтралізувати специфічний запах.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинина – 200 гр.
  • Свинячі нирки – 2 шт.
  • Курячі шлунки – 150 гр.
  • Свиняче серце – 1 шт.
  • Копчені курячі стегенця – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Огірки солоні – 3 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Мускатний горіх – 0.33 ст. л.
  • Гвоздика – 2 бутона
  • Перець духмяний – 5 гр.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Зелень – за смаком
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

Готувати солянку з нирками просто! Добре вимиті і попередньо вимочені свинячі нирки заливаємо водою і доводимо до кипіння. Знімаємо з плити, воду зливаємо, а нирки промиваємо. Так необхідно повторити ще два рази. Після цього нирки знову заливаємо водою, доводимо до кипіння і на середній температурі плити варимо протягом 30 хвилин до готовності.

Свиняче серце і курячі шлунки ретельно промиваємо, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Варимо на середній температурі протягом однієї години. Потім витягуємо з каструлі, промиваємо під струменем проточної води і даємо охолонути.

Свинину нарізаємо невеликими кубиками, укладаємо в каструлю, в якій готується солянка. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо і цілком відправляємо в каструлю до свинини. Кладемо до продуктів горошини запашного перцю, лаврове листя, заливаємо трьома літрами води і доводимо до кипіння. Варимо м’ясо в бульйоні протягом півгодини, періодично знімаючи пінку.

Солоні огірки нарізаємо дрібними кубиками.

В сковорідці розігріваємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо в нього нарізані огірки. Пасеруємо на середній температурі кілька хвилин.

Копчений окорочок звільняємо від шкіри і кістки. М’якоть нарізаємо невеликими шматочками.

Через двадцять хвилин після початку варіння бульйону додаємо в каструлю нарізаний курячий окорок.

Остигле свиняче серце нарізаємо невеликими кубиками, додаємо їх у бульйон.

Остиглі нирки також нарізаємо пропорційно шматочках серця.

Відправляємо подрібнені бруньки в каструлю. Ріпчасту цибулю виймаємо з бульйону, так як він вже не потрібен. Додаємо в суп пасеровані огірки.

Кладемо томатну пасту, перемішуємо і пробуємо на смак. При необхідності додаємо сіль і чорний мелений перець. Варимо ще п’ять хвилин і знімаємо з плити.

Даємо готової солянці трохи охолонути і розливаємо його по порційних тарілках. Подаємо з тонкою скибочкою лимона. За бажанням можна посипати рубленою зеленню.

Приємного апетиту!

Солянка Солянка з копченостями Солянка з томатною пастою Солянка збірна м'ясна класична