Капустяну солянку, загорнену на зиму, багато люблять за її ніжний смак і м’якість. Оскільки готувати закатку будемо з ранньої капусти, використовуються відварені гриби з банки.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Капуста білокачанна – 2 кг
  • Гриби (варені) – 1 л
  • Масло рослинне – 300 мл
  • Томатний соус – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Оцет столовий 9% – 5 ч. л.
  • Сіль – 6 ч. л.
  • Морква – 1 кг
  • Приправа (на вибір) – за смаком
  • Вода –

Процес приготування:

Як приготувати солянку з ранньої капусти з грибами на зиму? Овочі почистити і помити за необхідності. Моркву потерти на крупній тертці, нарізати цибулю півкільцями. Капусту нашаткувати гострим ножем тонкою соломкою або натерти на спеціально призначеної для цих цілей тертці. Капусту перекласти в глибокий казан або каструлю, влити невелику кількість води. Щоб зрозуміти, скільки потрібно води, слід оцінити соковитість капусти. Якщо вона не дуже соковита, то води потрібно взяти близько половини склянки. Рослинна олія розділити на око на три частини і додати одну із частин до капусти. Встановити каструлю з капустою на середній вогонь і тушкувати масу до напівготовності.

Для заготовки можна використовувати як покупні варені гриби, так і заморожені. Злити з грибів рідина через сито або друшляк, великі шматки порізати на більш дрібні, викласти в сковороду. Влити другу частину рослинного масла до грибів, гасити їх приблизно 20 хв., вогонь при цьому повинен бути вище середнього. Не забувати періодично перемішувати. Додати в сковороду нарізану цибулю, дати протушкувати ще близько 10 хвилин, далі покласти моркву, перемішати і готувати ще приблизно 10-15 хв., вогонь середній.

До капусти додати овочі з грибами, покласти томатний соус, прянощі, цукор, сіль. З приводу прянощів – їх можна підбирати по своєму смаку, зазвичай кладуть кілька лаврових листів і пару горошин запашного і простого чорного перцю. Все перемішати, накрити кришкою, поставити на плиту і довести до кипіння. Коли заготовка закипить, вогонь зменшити і тушкувати ще 20 хвилин, час від часу знімаючи кришку і перемішуючи. Якщо є підозра, що солянка кілька суховата, можна підлити ще трохи води. В кінці приготування влити оцет і перемішати.

Заповнити підготовлені стерильні банки солянкою з грибами з ранньої капусти, закатати і перевернути. Укутати заготовки рушниками і залишити в перевернутому вигляді до охолодження. Із зазначеної кількості продуктів виходить 10 півлітрових банок.

Після остигання перенести банки з солянкою в льох, використовувати протягом 10 місяців.

Приємного апетиту!

Грибний суп Солянка Солянка з грибами