Цей соус дуже поширений в регіонах зростання абрикосів, таких як Близький і Середній Схід, Україна та країни Кавказу. Він виручав господинь в тих випадках, коли потрібно було швидко переробити врожай абрикосів, які вже починали псуватися.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Абрикоси (без кісточок) – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Імбир – 1 ст. л.
  • Гірчиця французька – 1 ст. л.
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Оцет яблучний 6% або Оцет білий винний або Оцет винний червоний – 100 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

Готувати соус з абрикосів з імбиром на зиму просто! Підготуйте всі інгредієнти для соусу. Варто почати з підготовки абрикосів. Помийте їх, розділіть навпіл і видаліть кісточки. Половинки абрикосів складіть у глибоку миску і засипте цукром. Залиште на 2 години, за цей час абрикоси повинні пустити сік. Очистіть цибулини від лушпиння, промийте їх і наріжте на невеликі кубики. Також дрібно наріжте червоний гострий перець. Його насіння необхідно видалити. Помийте лимон, потім прогрійте його в мікрохвильовій печі або, натискаючи, покатайте по столу. Завдяки цим маніпуляціям у вас вийде вичавити більше соку з лимона.

Коли абрикоси пустять сік, можна буде приступити до основного етапу приготування соусу. У сотейнику або глибокій сковороді розігрійте олію. Всипте зерна гірчиці, корицю і дочекайтеся, коли з’явитися сильний аромат спецій. Слідом додайте попередньо промитий ізюм і імбир. Потім нарізану цибулю і гострий перець. Обсмажуйте до того моменту, поки цибуля не стане прозорим.

Відправте в сковороду абрикоси разом з соком, що виділився з них. Посоліть і влийте оцет. Тушкуйте на маленькому вогні до загусання. Потім влийте лимонний сік. Ретельно перемішайте і, поварив ще 2-3 хвилини, спробуйте соус на смак. Відрегулюйте на сіль/цукор.

Готовий соус при бажанні можете пробити заглибним блендером до однорідної консистенції або ж залишити цілісні шматочки. Смачно і так, і так.

Соус, який буде зберігатися до зими, перекладіть в заздалегідь простерилізовані банки і щільно закрутіть кришками. Якщо соус буде подаватися до столу в той же день, то просто помістіть його в красиву соусницю і поставте в холодильник. Насолоджуйтеся смачною кисло-солодким соусом з гострими нотками і ароматом літа.

Приємного апетиту!

Абрикоси на зиму Абрикосовий соус