Курячий супчик з ароматними сирними галушками відмінно зігріває в холодний зимовий день. Він легкий, але разом з тим і поживний. Для варіння бульйону необов’язково використовувати курячу тушку, можна взяти набір кісток, які залишаються після оброблення на філе курки. Економно і смачно! А для галушок рекомендуємо брати саме твердий сир, а не сирний або ропні. Твердий сир добре плавиться в гарячому бульйоні і забезпечує галушками м’яку, ніжну текстуру. Особливо такий супчик люблять діти.
Інгредієнти: на 3 порції.
- Бульйон з курки – 1 л
- Сир Пармезан – 100 гр.
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 1 – 2 ст. л.
- Борошно пшеничне (для засмажки) – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне (для тіста) – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Приступимо до приготування супу з сирними галушками на курячому бульйоні. Зелена цибуля промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими поперечними шматочками. Беремо товстостінну каструлю – в ній ми будемо спочатку смажити овочі, потім вливати бульйон і закладати галушки. Ставимо каструлю на плиту і розігріваємо в ній зазначена кількість вершкового і рослинного масла. Суміш масел дасть ніжний смаковий відтінок засмажки. У гаряче масло висипаємо подрібнений зелений лук і при помішуванні обсмажуємо його дві-три хвилини на середньому вогні до м’якості.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими брусочками. Як варіант, можна і потерти на крупній тертці. Картопля також чистимо від шкірки, миємо й ріжемо на аналогічні за формою і розміром шматочки. Висипаємо підготовлені овочі в каструлю до зеленого цибулі, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати декілька хвилин, поки морква не почне пом’якшуватися. Це буквально три-чотири хвилини.
Потім поверх овочів висипаємо борошно пшеничне, намагаючись розподілити її по всій масі засмажки, а не помістити в одне місце. Перемішуємо і продовжуємо смажити одну-дві хвилини.
Вливаємо в зажарку курячий бульйон, додаємо сіль за смаком. Доводимо до кипіння і варимо п’ятнадцять-двадцять хвилин, поки картопля і морква не стануть м’якими. До речі, можна замість бульйону використовувати і просто воду. Суп вийде смачним, хоча, звичайно, і не таким насиченим.
Поки вариться суп, готуємо тісто для галушок. Для цього твердий сир натираємо на дрібній тертці. Отриману стружку висипаємо в миску і додаємо яйце.
Додаємо сіль і чорний мелений перець, а також вказана кількість борошна.
Ретельно перемішуємо до однорідності – виходить густе, трохи липке, слабо тримає форму сирне тісто для галушок.
З отриманого тесту змоченими в холодній воді руками формуємо галушки: чайною ложкою набираємо невелику порцію маси і обкачуємо її в мокрих долонях до гладкості. Повинно вийти приблизно дванадцять-п’ятнадцять штук, залежно від розміру.
Коли моркву і картоплю вже стали м’якими в супі, опускаємо в каструлю заготовки галушок. Доводимо суп до кипіння і варимо дві-три хвилини. В кінці варіння додаємо чорний мелений перець.
Коли галушки будуть готові, вони швидко спливуть на поверхню. Знімаємо каструлю з плити. Готовий суп розливаємо по глибоким порційних тарілках і подаємо в гарячому вигляді, посипавши подрібненою зеленню. Додатково подаємо свіжий хліб.
Приємного апетиту!
Галушки для супу