Пропонуємо приготувати сирну паску з родзинками і курагою по простому рецептом: сирну масу не потрібно піддавати нагрівання на водяній бані. Досить протерти сир через дрібне сито і добре змішати його з іншими інгредієнтами. В якості смакової добавки використовуємо родзинки і курагу – класичне поєднання сухофруктів, яке вигідно відтінятиме ніжну насолоду сирної маси і додасть легку фруктову кислинку. Якщо у вас немає спеціальної пасочніци, не проблема: покажемо, як з друшляка зробити потрібну форму.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Сир – 1 кг
- Сметана 26% – 150 гр.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Яєчний жовток – 3 шт.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Родзинки – 1 склянка
- Курага – 50 гр.
Процес приготування:
Готувати сирну паску з родзинками і курагою просто! Сир повинен бути обов’язково свіжий некислий. Жирність бажано використовувати не менше 9% – так паска вийде ніжною і тане в роті. Щоб домогтися однорідної текстури продукту, протираємо його через дрібне сито.
Яйця розбиваємо і відокремлюємо жовтки від білків. Білки для паски не використовуються. Жовтки кладемо в окрему ємність, додаємо до них цукровий пісок, щіпку солі і ванільний цукор для ароматизації.
Розтираємо жовтки з цукром ложкою до отримання однорідної суміші. Бажано максимально розчинити цукрові кристали.
Протертий сир кладемо в миску, викладаємо до нього розтерті з цукром жовтки. Добре перемішуємо.
Далі додаємо сметану. Перед додаванням тестуємо її смак, щоб не зіпсувати великдень: сметана повинна бути некислої, з актуальним скоком придатності. Добре перемішуємо всі разом.
Родзинки промиваємо в теплій воді, після чого розсипаємо його на рушник, щоб сухофрукти обсохнули від зайвої вологи. Підготовлений родзинки висипаємо в сирну масу, перемішуємо.
Маса повинна вийти однорідною, легкої, з частими вкрапленнями родзинок.
Маса готова, тепер викладаємо її в пасочницу, застланную марлею. Якщо такої спеціальної форми немає, беремо звичайний друшляк або сито. Встановлюємо його над мискою.
Зверху на сито укладаємо марлю, складену в два шари. Заповнюємо її приготовленої сирною масою.
Після того, як вся сирна маса буде поміщена в сито, зворотною стороною ложки вирівнюємо поверхню в плоский шар.
Краї марлі загортаємо наверх, покриваючи сир.
Таким чином закриваємо марлею сирну масу.
Накриваємо кришкою меншого діаметру і встановлюємо зверху гніт. Це може бути, наприклад, важка посуд або банку з водою. Під впливом вантажу виділиться сироватка – сирний десерт стане більш щільним по консистенції і насиченим смаком. Прибираємо конструкцію в холодильник на дванадцять годин.
Після закінчення зазначеного часу знімаємо вантаж, краї марлі розгортаємо.
Акуратно перевертаємо сирну паску на сервірувальне блюдо.
Курагу промиваємо гарячою водою для легкого розм’якшення. Обсушуємо її і ріжемо на смужки. Прикрашаємо поверхню великодня, викладаючи на ній довільні візерунки і традиційну символіку. Десерт можна подавати.
Смачного!