Ніжний сирний десерт, який готується традиційно на свято Пасхи. Якщо ви ще не готували його, варто обов’язково спробувати. Щоб паска вийшла смачною, сир беремо той, у якого жирність не менше 9%. Звичайно, продукт повинен бути свіжим та якісним, без рослинних добавок. Приготування потрібно планувати заздалегідь, так як десерт необхідно тримати під пресом в холодильнику не менше дванадцяти годин.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сир 9% – 500 – 600 гр.
  • Сметана 20% – 200 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Яєчний жовток – 4 шт.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Цукати – 50 гр.
  • Горіхи – 50 гр.

Процес приготування:

Почнемо готувати сирну паску з родзинками і горіхами. Сир використовуємо свіжий і жирний, не менше 9% жирності. Щоб забезпечити ніжну однорідну текстуру десерту, протираємо його через дрібне сито. Поміщаємо протертий сир в каструлю, додаємо вказану кількість сметани. Стежимо, щоб це був натуральний, а не рослинний продукт, некислий – від цього безпосередньо залежить загальний смак великодня.

Вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно встигло розм’якнути до моменту приготування. Ріжемо його на шматки і додаємо в ємність до сиру і сметани. Слідом висипаємо в каструлю цукровий пісок і ванільний цукор. Яйця розбиваємо і відокремлюємо жовтки від білків. Білки для паски не використовуємо. Жовтки кладемо в каструлю до сиру. Перемішуємо всі разом ложкою до розчинення жовтків і отримання однорідної суміші.

Встановлюємо каструлю з сирною масою в посуд більшого обсягу, заповнену водою – робимо водяну баню. Ставимо конструкцію на плиту і нагріваємо воду. Доводити її до кипіння необов’язково: потрібно домогтися легкого розрідження, нагрівання і повної однорідності сирної маси. Нагріваємо на водяній бані орієнтовно двадцять-двадцять п’ять хвилин, не забуваючи гарненько перемішувати в процесі. Після цього знімаємо з водяній бані.

Готуємо добавки. Родзинки промиваємо в теплій воді, обсушуємо на рушник від залишкової вологи. Якщо родзинки занадто великий, його краще порізати на частини поменше. Горіхи можна використовувати будь-які, за власним смаком: волоські, фундук, кедрові, кешью та ін. Перебираємо їх від випадкового сміття і рубаємо ножем на дрібні шматочки. Цукати також нарізаємо на шматочки поменше, якщо вони великі. Додаємо підготовлені сухофрукти, горіхи і цукати в нагріту сирну масу, перемішуємо, щоб рівномірно розподілити всі шматочки по всьому об’єму.

Пасочницу застеляємо марлею, складеною в два шари. Заповнюємо її приготовленої сирною масою.

Краї марлі загортаємо наверх, покриваючи сир. Накриваємо кришкою і встановлюємо зверху гніт. Це може бути, наприклад, просто пакет соку або банку з варенням. Прибираємо конструкцію в холодильник на дванадцять годин.

Після закінчення зазначеного часу гніт знімаємо, краї марлі розгортаємо і акуратно перевертаємо сирну паску на блюдо. Десерт можна подавати.

За бажанням поверхню паски можна прикрасити харчовими барвниками або декоративної посипкою.

Приємного апетиту!

ПП сирна паска Святковий стіл на Великдень Сира сирна паска Сирна паска Сирна паска з горіхами Сирна паска з цукатами