Кыстыбый родом з Татарстану. Там ці коржики дуже популярні і готуються з різними начинками. Найпопулярніша з них – картопляне пюре. Для смаку і аромату в пюре кладуть обсмажену ріпчасту цибулю. Самі коржі можна обсмажувати в плоскому стані, а потім складати навпіл вже з начинкою. А можна і відразу надати заготовкам з сирого тіста потрібну форму і зафіксувати її обсмажуванням. Потім картопляне пюре розміщуємо в отриманому кишеньці. Саме цей варіант ми і приготуємо.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Молоко коров’яче – 100 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Масло вершкове (для тіста) – 50 гр.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Картопля – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Масло вершкове (для начинки) – 1 ст. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати татарська страва кыстыбый з картоплею, картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо на невеликі шматочки – це зекономить час варіння. Відварюємо картоплю в підсоленій воді до готовності. Відвар потім зливаємо, але не до кінця. Орієнтовно півсклянки рідини залишаємо в картоплі, щоб пюре було більш пластичним. Товкачиком розминаємо картоплю в однорідну масу.

Ріпчасту цибулю очищаємо і подрібнюємо ножем. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю до прозорого стану та легкого рум’янцю. Важливо пересмажити цибуля, так як він почне гірчити.

Додаємо у готове пюре обсмажену цибулю, вершкове масло і сіль за смаком, ретельно перемішуємо. Каструлю з пюре накриваємо кришкою і закутуємо, щоб підтримувати його в теплому стані до моменту наповнення коржів.

Для приготування тіста в мисці змішуємо молоко, яйце, нарізане на дрібні шматочки м’яке вершкове масло, борошно, цукровий пісок і сіль.

Перемішуємо всі разом і руками починаємо замішувати тісто. Маса виходить податливою, але пружною, еластичною. Загортаємо приготоване тісто в плівку і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин при кімнатній температурі це необхідно для того, щоб набухла клейковина, і готові коржі були більш м’якими.

Після настоювання тісто ділимо на невеликі частини і розкачуємо кожну з них в тонкий коло. Щоб надати кыстыбый ошатний вигляд, можна по колу заготовок зробити зигзагоподібний зріз.

На гарячій сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо в ньому коржик з одного боку. Потім згинаємо її навпіл скоринкою всередину і обсмажуємо другу сторону до рум’янцю вже у вигляді півкола. Таким чином поступаємо з усіма коржами.

Готові кыстыбый начиняємо теплим картопляним пюре за допомогою ложки. Укладаємо начинку в утворений «кишеньку». Подаємо страву в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Кыстыбый