Оригінальний соус ткемалі із слив і яблук має приємний кисло-солодкий пряний смак. Він відмінно поєднується з усіма видами м’яса, а також з рибою. Ткемалі можна вживати, просто намазуючи на батон.
Інгредієнти: на 2 л.
- Слива синя – 1,5 кг
- Яблука – 1,5 кг
- Цукор-пісок – 600 гр.
- Гвоздика – 10 бутонів
- Кориця – 2 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 150 мл
- Сіль – за смаком
- Часник – 100 гр.
Процес приготування:
Готувати ткемалі із слив і яблук просто! Яблука зі сливами гарненько вимити в холодній воді. Сливи розрізати, видалити кісточки. Якщо є биті місця, їх вирізати. У яблук видалити серцевину, вирізати хворі місця. Плоди порізати на дрібні шматочки і додати корицю.
Шматочки плодів пропустити через м’ясорубку або подрібнити кухонним комбайном або блендером. Часник почистити і пропустити через часникодавку, додати в масу.
Перекласти суміш в товстостінну каструлю, довести до кипіння. Знизити вогонь до середньо-слабкої, всипати прянощі. Гвоздику скласти в марлю, зав’язати її вузликом і опустити в соус.
Через 10 хв. варіння при періодичному помішуванні всипати цукор і сіль. Перемішати і варити 40 хв. Наприкінці варіння витягнути і викинути вузлик з марлі і додати оцет.
Для ткемалі вибрати банки невеликого розміру, щоб відкриті баночки не застоювалися довго, а швидко знецінювалися. Банки вимити у воді з содою, помити і простерилізувати над парою. Кришки прокип’ятити 5-10 хв.
Коли соус загусне, розкласти його по банках і закатати кришками. Перевернути заготовки догори дном, укутати теплою ковдрою і дати охолонути.
Прибрати ткемалі в холодне темне місце і там зберігати протягом 6 міс.
Приємного апетиту!
Сливи на зиму