Справжнє грузинське ткемалі готують з недозрілої кислої сливи або аличі. Такий соус ідеально підходить до риби, м’яса, птиці, а також до гарніром з картоплі. Ткемалі можна заготовити на зиму і радувати своїх близьких апетитною заправкою цілий рік.
Інгредієнти: на 0.5 л.
- Слива синя – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Часник – 4 зуб.
- Перець чилі – за смаком
- Приправа (на вибір) – за смаком
- Зелень – 1 пучок
Процес приготування:
Готувати ткемалі на зиму легко! Вибираємо нестиглі кислі плоди. Ретельно промиваємо їх і викладаємо в глибоку каструлю. Раздавливаем вміст до утворення соку.
Ставимо каструлю з розчавленими сливами на плиту. Варимо на повільному вогні 20 хвилин.
Після варіння остуджуємо сливу і перетираємо через сито. Кісточки і шкірку викидаємо, в процесі вони самі відокремляться від потрібної нам м’якоті.
Свіжу зелень, прянощі, часник і чилі подрібнюємо в блендері.
Пюре з сливи знову ставимо на повільний вогонь. Варимо 10 хвилин.
Додаємо сіль, цукор і подрібнені спеції, перемішуємо і продовжуємо варити ще 10 хвилин. Потім знімаємо з вогню.
Готове ткемалі виливаємо в стерилізовану банку, закривай кришкою. Готово!
Сливи на зиму