Ткемалі – соус, який прийшов до нас з грузинської кухні. Він відмінно доповнює біле м’ясо, свіжі овочі, рис, креветки та інші морепродукти.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Зливу жовта – 800 – 1000 гр.
- Часник – 1 шт.
- Кінза – 0.5 – 1 пучок
- Кріп – 0.5 – 1 пучок
- М’ята свіжа – 3 – 4 листків
- Перець чилі – 1 шт.
- Паприка – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати ткемалі з жовтої сливи. Сливи переберіть і промийте, покладіть в каструлю. Додайте ¼ склянки води і варіть 10-12 хвилин, поки ягоди не розм’якнуть і шкірка не почне відходити. Відвар остудіть, потім відкиньте сливи на друшляк.
Вийміть кісточки з ягід. М’якоть протріть через сито, щоб позбутися від залишків шкурок.
Потроху додавайте в сливове пюре відвар і розмішуйте, доводячи суміш до консистенції густої сметани.
Часник очистіть і пропустіть через прес, зелень помийте і подрібніть, перець дрібно наріжте.
Сливове пюре поставте на вогонь, доведіть до кипіння, додайте часник, зелень, перець, паприку і сіль, варити ще 5-7 хвилин. За бажанням можна додати в соус трохи цукру. Пікантний соус охолодіть і додайте до готових страв. Якщо соусу вийшло багато, загорніть його в банки і поставте на зберігання в прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Сливи на зиму