Вак-біляші, тобто маленькі пиріжки з начинкою з м’яса і овочів, запечені в духовці, добре підійдуть і до святкового столу, і для повсякденного меню. Тісто багато в чому визначає смак цієї випічки, його замішують і на кисломолочних продуктах, і на молоці з маргарином або маслом, і на воді. По цьому рецепту тісто замішується на молоці з рослинним маслом і сухими дріжджами. Для начинки береться фарш і картоплю.


Інгредієнти: на 20 порц.

  • Для начинки: –
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки
  • Картопля – 6 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа (на вибір) – за смаком
  • Для тіста: –
  • Борошно пшеничне – 960 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухі дріжджі – 2 пакета
  • Молоко коров’яче – 620 мл
  • Масло рослинне – 6 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування вак біляшів з тестом на молоці в духовці? Спочатку замісіть тісто для вак-біляшів. Для цього в посуді для замісу тіста змішайте потрібну кількість теплого молока, сухих дріжджів, солі, цукру і яєць. Всі збийте вінчиком. Потім порційно введіть борошно і замісіть тісто. Вимішуйте тісто не менше 5-7 хвилин. Прикрийте тісто серветкою і на 1 годину помістіть в тепле місце, щоб воно підійшло.

Поки тісто підходить, підготуйте начинку. Картоплю почистіть, промийте і наріжте на невеликі кубики.

Картопляні кубики покладіть в миску і залийте холодною водою, щоб вони не стали темними і пішла частина крохмалю.

Цибулини почистіть і подрібніть в чаші блендера або натріть на середню терку.

У велику миску покладіть фарш, шматочки картоплі, подрібнену цибулю і по своєму смаку насипте сіль, чорний перець і будь-які спеції.

Потім цю начинку ложкою добре перемішайте і залиште на деякий час.

тісто трохи обімніть і скрутіть в рулет. Потім наріжте його на шматочки і розкачати їх в корж товщиною в 4-5 мм. Діаметр коржі може бути будь-який: від 4 -5 см до 10-12 см, вибирайте самі. На кожен коржик покладіть начинку.

Краї коржиків красиво защипайте, щоб в середині залишилося отвір. Такий спосіб ліплення біляшів господині називають «спідничкою».

Потім вак-біляші викладіть на деко, застелений промасленим папером для випічки. Змастіть їх жовтком.

Вак-біляші помістіть в духовку, розігріту до 180°С і випікайте протягом 40 хвилин. Незадовго до закінчення випічки на кожен вак-біляш покладіть по шматочку вершкового масла або налити пару ложок бульйону, щоб начинка стала соковитіше.

Вак-біляші готові. Можете подати до столу.

Приємного апетиту!

Біляші в духовці Біляші з м'ясом Біляші з м'ясом і картоплею Біляші зі свинячим фаршем Татарські біляші з м'ясом