Для приготування вічної закваски для хліба із житнього борошна знадобиться тільки борошно і вода. І, звичайно, потрібно запастися ще й терпінням, так як закваска зріє п’ять днів. Кожен день будемо підгодовувати суміш, спостерігати і чекати закінчення процесу. Коли закваска буде готова, частина її піде на заміс тіста, а частину – на приготування нової порції закваски. Процес можна продовжувати необмежено довго, звичайно, дотримуючись зазначені умови.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Вода (для 1 дня) – 80 мл
  • Житні висівки (1 дня) – 3 ст. л.
  • Житні висівки (2 дні) – 3 ст. л.
  • Вода (3 дні) – 50 мл
  • Борошно цільнозернові (3 дні) – 3 ст. л.
  • Вода (4 дні) – 30 мл
  • Борошно цільнозернові (4 дні) – 3 ст. л.
  • Вода (для 5 дня) – 50 мл
  • Борошно цільнозернові (для 5 дня) – 3 ст. л.

Процес приготування:

Як приготувати вічне закваску для хліба з житнього борошна? Для приготування закваски бажано використовувати теплу воду і свіжу, а не лежані житнє борошно.

В прозору ємність поміщаємо 40 грам житнього борошна і 40 мілілітрів теплої води.

Перемішуємо до однорідності і поміщаємо в тепле темне місце для початку бродіння.

Через добу можна буде спостерігати, як з’явилися пухирці повітря – почалося бродіння.

В додаємо закваску 40 грам борошна і 40 мілілітрів води.

Перемішуємо до однорідності, закриваємо кришкою і повертаємо в колишнє місце.

Ще через добу бачимо, що закваска зросла в обсязі, запузырилась.

Подкормим закваску: додаємо 40 грам борошна і 40 мілілітрів води.

Перемішуємо до однорідності.

Закриваємо кришкою і повертаємо в колишнє тепле темне місце ще на добу.

після вказаного часу бачимо, що закваска злегка побіліла, аромат став кислуватим. Суміш скоро вже буде готова для подальшого вживання.

відкладаємо Половину суміші і далі не використовуємо.

В половину додаємо 40 грам борошна і 40 мл води, перемішуємо.

Закриваємо кришкою і повертаємо в тепле місце ще на добу.

після доби закваска абсолютно змінить вигляд – вона стає пористою, сильною, з вираженим ароматом. Половину приготовленої закваски використовуємо для замісу тіста. А другу половину покласти в чисту баночку, закриваємо і ставимо в холодильник. Цю частину закваски потрібно підгодовувати один раз в три дні. Орієнтовна кількість борошна і води для підживлення даної кількості закваски – 20 грам і 20 мл відповідно.

Смачного!

Закваска для хліба Закваска для хліба без дріжджів Закваска для хліба із житнього борошна Закваска з цільнозерновий борошна для хліба Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах