Пиріг з чорничної начинкою незалежно від того, на якому тесті він приготований – пісочному, дріжджовому, листковому або прісному – завжди радує своїм ніжним смаком і красивим видом. Цей рецепт призначений для любителів дріжджової випічки.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно – 0.5 кг
- Дріжджі швидкодіючі – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Молоко коров’яче – 250 мл
- Яйце – 2 шт.
- Масло рослинне – 50 мл
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Чорниця – 200 гр.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Почнемо готувати відкритий пиріг із дріжджового тіста з чорницею. У посуд для замісу тіста просійте на сито потрібну кількість пшеничного борошна, насипте до неї ложечку дріжджів і перемішайте.
Потім до борошні налийте підігріте молоко, розбийте яйце, налийте олію і насипте 2 ст. ложки цукру і сіль. Спочатку ложкою, а потім руками протягом 10 хвилин вимісити тісто, щоб воно не прилипало до долонь. Тісто скачайте в колобок, прикрийте серветкою і на 1 годину помістіть його в будь тепле місце.
За цей час тісто має добре піднятися і збільшитися в об’ємі вдвічі. Ямка на тесті після натискання пальцем не повинна затягуватися.
З замішаного тіста можете спекти два невеликих пирога або один великий, як вам подобається. Розділіть тісто на дві половинки і кожну на більший і менший шматочки. Великі шматочки розкачайте в плоскі коржі товщиною до 1 см На коржі укладіть чорницю і посипте її цукром по своєму смаку і крохмалем. Крохмаль потрібен, щоб начинка стала густою і не витікала з пирога.
Менші коржі тонко розкачайте і красиво надріжте.
Ці сіточки з тіста руками розтягніть, укладіть поверх чорниці і краю пирога пальцями щільно закріпіть. Пироги зверху намажте збитим яйцем або жовтком і залиште їх на 30 хвилин для вистоювання.
Випікайте пироги з чорницями на дріжджовому тесті в духовці, розігрітій до 180°С протягом 30 хвилин. Випечені пироги остудіть, прикривши їх серветкою, потім декоруйте цукровою пудрою і подавайте до столу.
Смачною і вдалою випічки!