На основу з пісочного тіста викладається брусниця, перемішана зі збитими білками і все запікається близько 30 хвилин. Виходить дуже незвичайний і смачний пиріг.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Для тіста: –
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукрова пудра – 50 гр.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 230 – 250 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Для начинки: –
- Яєчний білок – 3 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Брусниця – 300 гр.
Процес приготування:
Як почати готувати відкритий пиріг з пісочного тіста з брусницею? Для пісочного тіста розтираємо масло з цукровою пудрою. Далі додаємо один жовток і добре перемішуємо. Порціями додаємо борошно пшеничне, сіль і замішуємо тісто. Рівномірно розподіляємо його по формі для запікання і ставимо в холодильник на 20 хв. Після закінчення цього часу, кладемо на тісто крупу (для вантажу) і відправляємо форму в холодну духовку. Розігріваємо її до 180оС і випікаємо приблизно 10-15 хвилин з вантажем і 5 хвилин без нього, щоб дно підсохло.
Приступаємо до приготування меренги. Відокремлюємо білки від жовтків.
Додаємо одну дрібку солі і збиваємо за допомогою міксера на середній швидкості до утворення легкої піни. Потім насипаємо цукровий пісок і збиваємо ще 5 хвилин на великій швидкості.
Повинна вийти густа маса з міцними піками.
Приблизно 1/3 меренги перекладаємо в іншу ємність, а в решту масу додаємо брусницю і акуратно перемішуємо, щоб білки не опало.
Перекладаємо отриману суміш на піщану основу.
Зверху викладаємо залишилася меренгу і рівномірно розподіляємо її по поверхні.
Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо пиріг протягом півгодини. Його верх повинен бути хрустким, а середина запеченою. Розрізаємо порційними шматочками і подаємо до столу з чаєм або кавою. Приємного апетиту!
Пироги