Пробували ви самостійно заготовити в’ялені томати у електросушарці на зиму? Процес цей, безумовно, трудомісткий, але результат виправдовує всі докладені зусилля. Приголомшливий смак і аромат в’ялених томатів непорівнянний ні з чим. Використовувати їх можна в якості холодної закуски, поклавши на хрусткий тост з вершковим сиром і базиліком, додати в якості начинки в пиріг, використовувати в салати, різотто, відварені спагетті, піцу. Ми впевнені, що заготовивши на зиму в’ялені томати всього один раз, вони стануть вашою улюбленою заготівлею, яку ви будете робити кожен рік!
Інгредієнти: на 0.7 л.
- Помідори свіжі – 1,5 кг
- Масло рослинне – 250 мл
- Сіль велика – 1,5 ст. л.
- Розмарин сушений – 2 щіпки
- Чебрець свіжий – 1 ч. л.
- Часник – 3 зуб.
- Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
- Перець червоний мелений – 1 щіпка
Процес приготування:
Як почати готувати в’ялені томати у електросушарці на зиму? Для приготування в’ялених томатів необхідно відбирати м’ясисті сорти з невеликою кількістю насіння. Томати промиваємо під струменем теплої проточної води і викладаємо на кухонний рушник, щоб вони трохи обсохнули.
Помідори розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки і викладаємо на тарілки розрізом вгору. Солимо половинки помідорів і залишаємо на 30-40 хвилин.
Після того, як помідори виділили сік, перевертаємо їх розрізом вниз і викладаємо на паперовий рушник. Воно вбере зайвий сік, і томати стануть трохи суші. Залишаємо помідори на 1,5-2 години.
Через деякий час викладаємо половинки помідорів в піддони сушарки так, щоб між ними залишалося вільне місце для циркуляції повітря. Ставимо піддони на базу, встановлюємо температуру 70 градусів, закриваємо сушарку кришкою і натискаємо кнопку «Старт». Не забуваємо кожні 2-3 години міняти між собою верхні і нижні яруси, так як на нижніх ярусах процес сушіння відбувається швидше.
Через 12 годин безперервного сушіння наші помідори повністю готові. При натисканні на м’якоть не відбувається виділення вологи, і помідори не ламаються.
Займемося приготуванням заправки: у сотейник наливаємо масло і розігріваємо його на середньому вогні, але не кип’ятимо! У розігріте масло додаємо розмарин, чебрець і мелений перець. Всі інгредієнти добре перемішуємо і знімаємо сковороду з вогню. Даємо маслу охолонути до кімнатної температури.
Баночки для в’ялених помідорів промиваємо питною содою, споліскують чистою проточною водою і стерилізуємо, помістивши їх у холодний духовий шафа на решітку шийкою вниз 7-10 хвилин при 110-120 градусах. Потім в стерилізовані банки укладаємо кілька пластинок часнику і заповнюємо баночку помідорами до самого верху. Після чого наливаємо у баночку остигле масло зі спеціями, кілька разів стукнем баночкою про робочу поверхню, щоб помідори вляглися щільніше і вийшли всі бульбашки повітря. Зверху в кожну баночку додаємо бальзамічний оцет і щільно закорковуємо її прокип’яченої кришкою. Ставимо баночки з в’яленими томатами в холодильник, готові вони будуть через 2-2,5 тижні, а вони можуть зберігатися протягом декількох місяців.
В'ялені помідори В'ялені помідори в олії Гострий салат з помідорів на зиму Закуска з помідорів на зиму Помідори з маслом на зиму Салат з помідорів без перцю на зиму Салат з помідорів з цибулею на зиму Салат з помідорів з часником на зиму