Для приготування бурштинового варення нам потрібні плоди відповідного якості: яблука краще використовувати не перестиглі – це дозволить зберегти досить щільну текстуру часточок. Можна використовувати будь-які сорти дачного фрукта, все залежить від ваших переваг і смаку.
Інгредієнти: на 2.7 л.
- Яблука – 1 кг
- Цукор-пісок – 700 гр.
- Вода – 2 л
- Сода харчова – 4 ч. л.
Процес приготування:
Щоб приготувати яблучне варення з содою часточками, яблука ретельно промиваємо, розрізаємо навпіл і позбавляємося від серцевини з кісточками. Отчіщенние плоди нарізаємо часточками оптимальної товщини – 3 міліметра. Якщо нарежете занадто тонко – при варінні вийде каша, занадто товсто – не вийде бурштинового кольору.
В ємності відповідного розміру готуємо содовий розчин: у двох літрах води розчиняємо чотири чайних ложки соди і заливаємо їм нарізані яблука. Сода сприяє кращому збереженню форми часточок. Залишаємо настоюватися протягом 3-4 годин.
Далі зливаємо розчин і дуже акуратно промиваємо фрукти під струменем води, намагаючись обполоснути кожен шматочок.
Вимиті яблука засипаємо цукром, ставимо у тепле місце й залишаємо на 6-8 годин. За цей час яблука віддадуть весь свій сік, наскільки швидко це відбудеться, залежить від сорту, товщини часточок і температури в приміщенні.
Плоди у власному соку відправляємо на плиту, максимальний вогонь. Перемішувати масу не варто – висока ймовірність переламати всі часточки і на виході отримати не бурштинове варення, а джем. Рекомендується періодично похитувати посуд з боку в бік, або використовувати дерев’яну ложку, але робити це потрібно дуже акуратно. Кип’ятимо рівно п’ять хвилин і знімаємо з вогню.
Залишаємо все настоюватися і остигати не менше ніж на 10-12 годин. За цей час яблука максимально просочаться цукровим сиропом. Далі повторюємо процес кип’ятіння ще 3-4 рази, кожен раз даючи повністю охолонути.
Готове кипляче варення розливаємо по простерилизованным банкам, закатуємо і ставимо на кришки, зверху обов’язково накриваємо рушником або ковдрою. Після повного охолодження прибираємо на зберігання в підвал або комору. Смачного!
Варенье