Перевірений безліччю поколінь, ідеальний рецепт яблучного варення часточками з лимонною кислотою, в якому зберігається текстура свіже нарізаного часточками яблука. Повторити можна в звичайних домашніх умовах, складність в приготуванні відсутня.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Яблука (тверді) – 2 кг
  • Цукор-пісок – 1,5 кг
  • Вода – 3,2 л.
  • Лимонний сік – 40 мл
  • Лимонна кислота – 6 гр.

Процес приготування:

Щоб приготувати яблучне варення часточками з лимонною кислотою, в ємність відповідного розміру вливаємо три літри води кімнатної температури і додаємо в неї 3 грами лимонної кислоти. Перемішуємо до повного розчинення кислоти у воді.

Яблука ретельно промиваємо й обсушуємо. Далі знімаємо шкірку, видаляємо серцевину з кісточками і нарізаємо невеликими шматочками.

Для того щоб плоди не потемніли, опускаємо їх у воду з лимонною кислотою. В цей час приготуємо цукровий сироп.

В емальовану каструлю, заливаємо 200 мл чистої води і 35-40 мл соку лимона (бажано свіжовичавленого).

В цю ж каструлю висипаємо півтора кілограма цукру і ставимо на невеликий вогонь, постійно помішуючи. Продовжуємо варіння до повного розчинення кристалів цукру і загустіння. Сироп дуже важливо постійно помішувати, щоб уникнути пригорання.

Зливаємо лимонну воду з яблук і перекладаємо в ємність, у якій будемо варити бурштинове варення.

Гарячий цукровий сироп виливаємо на часточки і закриваємо кришкою або рушником, залишаємо на ніч. За 8-12 годин яблука повністю просочаться, за рахунок чого, в подальшому набудуть колір бурштину.

Вранці, каструлю ставимо на плиту і доводимо до кипіння.

У киплячу масу додаємо 3 гр. лимонної кислоти і перемішуємо. Після цього продовжуємо варіння не більше 7 хвилин

Після, знімаємо каструлю з вогню і даємо варенню охолонути протягом 11-12 годин.

Після повного охолодження, знову доводимо до кипіння і проварюємо 8-10 хвилин.

Після другого кип’ятіння залишаємо остигати яблука в сиропі не більше ніж на 8-10 годин.

Повертаємо на плиту втретє і кип’ятимо близько 8-10 хвилин на середньому вогні.

Готове варення розкладаємо по заздалегідь простерилизованным банкам і закатуємо.

Наповнені банки ставимо на кришки і накриваємо теплою ковдрою, захищаючи їх від сонячного світла і даючи їм повністю охолонути, скорочуючи вірогідність потріскування скла і здуття кришок.

Варенье