Щоб приготувати смачне солоне сало, слід відповідально поставитися до вибору сировини. Шматок сала має бути однорідною забарвлення, з прошарками м’яса або без нього. Не повинно бути ніякого неприємного запаху, а шкірка повинна бути досить м’якою, нежорсткої. Правильно вибране сало – це гарантія успіху. Спеціями і сіллю ми лише підкреслимо натуральний смак продукту і забезпечимо тривалість зберігання.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Сало свиняче – 1 кг
  • Сіль велика – 200 гр.
  • Перець чорний мелений – 20 гр.
  • Часник – 1 головка

Процес приготування:

Як посолити сало з часником і перцем в каструлі сухим способом? Шматок сала перед засолкою моєму в проточній воді, зачищаємо ножем поверхню, якщо є забруднення. Після цього обсушуємо продукт паперовими рушниками. Шкіру можна зрізати, а можна і залишити – за бажанням.

Нарізаємо шматок на більш компактні бруски по чотири-п’ять сантиметрів шириною для зручності обробки.

На кожному бруску робимо глибокі надрізи за принципом гармошки, як це показано на фото.

В широку миску висипаємо сіль. Важливо знати, що сіль потрібно використовувати саме велику. Небажано брати дрібну швидкорозчинну або йодовану сіль, так як вона дає неконтрольовану ступінь засолювання. Кладемо кожен надрізаний брусок сала, сіль і щедро обсипаємо його з усіх сторін. Натираємо сіллю сало. Не забуваємо добре просолити і надрізи.

Потім обсипаємо сало чорним меленим перцем з усіх боків. Також втираємо його руками в брусочки, не забуваючи про «гармошку».

Часник очищаємо від лушпиння. Кожен зубок розрізаємо упоперек на тонкі скибочки. Закладаємо ці шматочки в кожен надріз сала. Таким чином начиняємо все бруски. Підготовка сала на цьому закінчена. Залишилося скласти сало в емальований, скляну або керамічну каструлю відповідного обсягу, щільно закрити кришкою і прибрати в холодильник на три-чотири дні для просолювання.

Після закінчення зазначеного часу сало буде готове до вживання. Дістаємо його з каструлі, позбавляє від зайвої суміші солі і перцю. Часник можна прибрати або залишити, за бажанням. Загортаємо шматочки в пергамент або харчовий пакет і прибираємо в морозилку на зберігання. Щоб заморожене сало було легше нарізати на тонкі скибочки, дайте йому трохи підтанути при кімнатній температурі протягом пари хвилин.

Приємного апетиту!

Засолювання сала з часником Засолювання сала сухим способом Як засолити сало в домашніх умовах Як засолити сало в каструлі