Білі гриби, засолені холодним способом, суттєво відрізняється за смаком від маринованих. Кислота в таких грибах натуральна, не оцтова, а текстура ніжна, щільна, характерна для солінь. Перед засолюванням гриби рекомендується не тільки ретельно промити, але і замочити на кілька годин у воді, щоб дрібні прилиплі забруднення відійшли від плодових тел.
Інгредієнти: на 0.5 л.
- Білі гриби – 1 кг
- Сіль велика – 50 – 60 гр.
- Лавровий лист – 3 – 4 шт.
- Перець чорний горошок – 6 – 8 шт.
- Часник – 3 – 4 зуб.
- Листя хрону – 1 – 2 шт.
Процес приготування:
Як солити білі гриби холодним способом? Білі гриби відразу після збору перебираємо. Випадковий викидаємо сміття, забруднення зачищаємо ножем, дефектні частини зрізаємо. Підготовлені гриби промиваємо проточною водою, змиваючи видимі забруднення. Після промивання заливаємо плодові тіла холодною водою і витримуємо два-три години, щоб залишковий невидимий сміття сплив на поверхню. Після цього воду з грибів зливаємо.
білі гриби Нарізаємо на частини. Примірники маленького розміру залишаємо як є. Важливо, щоб вся грибна маса загалом складалася з шматочків приблизно однакового розміру – це забезпечить оптимальну засолювання.
Також важливо відзначити, що для засолювання необхідно використовувати тільки велику, кам’яну сіль. Дрібну, швидкорозчинну, йодовану сіль використовувати вкрай не рекомендується, оскільки з нею не вийде та сама тверда ніжна текстура солоних грибів.
Часник очищаємо від лушпиння, миємо й обсушуємо. Кожен зубок ріжемо тонкими пластинками. У ємність для засолювання викладаємо підготовлені білі гриби шарами капелюшками вниз. Кожен шар пересипаємо сіллю і перекладаємо розім’ятими лавровими листками, пластинками часнику і горошинками чорного перцю. Поверхня укладених грибів покриваємо чистими листям хрону, а поверх кладемо плоску тарілку меншого діаметру. На тарілку встановлюємо такої ваги вантаж, щоб гриби були щільно притиснуті, але не роздавлені.
Засолювання білих грибів займає півтора-два місяці. Ідеальна температура, при якій гриби правильно просаливаются і не псуються – 6-8 градусів. Якщо температура опускається нижче, то процес засолювання сповільниться, також можливо почорніння грибів. Важливо весь час стежити, щоб гриби були покриті розсолом: як під час засолювання, так і під час подальшого зберігання в готовому вигляді.
Приємного апетиту!
Білі гриби на зиму Гриби на зиму Солоні гриби на зиму Як готувати білі гриби - рецепти