Білі гриби можна засолити в банках – це зручно і економить місце при зберіганні. Даний рецепт передбачає засолку гарячим способом, а при такому методі час просолювання скорочується до тижня. При підготовці сировини для засолювання можна відокремити капелюшки від ніжок і засолити окремо – це справа смаку, на кінцевий результат це ніяк не впливає.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Білі гриби – 5 кг
  • Сіль велика – 250 гр.
  • Часник 8 зуб.
  • Перець чорний горошок – 15 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.

Процес приготування:

Як засолити білі гриби в банках на зиму? Білі гриби ретельно перебираємо від випадково потрапив лісового сміття, попутно зачищаємо ніжки від залишків грибниці і вирізаємо ділянки з дефектами. Підготовлені гриби промиваємо під проточною водою кілька разів, щоб повністю змити всі забруднення і дрібне сміття.

Промиті гриби нарізаємо на шматки. Дрібні екземпляри можна залишити як є, а от великі варто нарізати на частини поменше.

Підготовлені білі гриби кладемо в каструлю, заливаємо водою так, щоб повністю покрити і ставимо на плиту.

Після закипання варимо гриби протягом двадцяти хвилин, знімаючи утворюється пінку.

Відварені гриби відкидаємо на друшляк і даємо повністю стекти відвару. Періодично помішуємо їх прямо в друшляку, щоб прискорити відтік рідини. Грибам даємо охолонути.

Банки моєму содовим розчином, ошпарюємо окропом і обсушуємо.

Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо тонкими пластинками.

Укладаємо в банки відварені гриби шарами, пересипаючи кожен кам’яною сіллю і перекладаючи розім’ятими лавровими листками, горохи чорного перцю і пластинками часнику.

Коли банки будуть заповнені практично до верху, вкладаємо в кожну банку м’яку пластикову кришку верхньою стороною вниз. Таким чином кришка покриє поверхню грибної маси в банку і сформує майданчик для гніту.

Кладемо на неї невеликий камінь або будь-який інший гне відповідного розміру. Прибираємо банки в льох і залишаємо на тиждень.

Після закінчення зазначеного часу гриби готові до вживання. Щоб гриби добре зберігалися всю зиму, необхідно стежити, щоб розсіл повністю покривав їх поверхню. Зберігання передбачається виключно в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Білі гриби на зиму Гриби на зиму Як готувати білі гриби - рецепти