Якщо вам пощастило роздобути свіжі ягоди ірги, варто заготовити їх на зиму. Ірга містить безліч вітамінів і мікроелементів, які особливо цінні в осінньо-зимовий період застуд. Щоб максимально зберегти корисні речовини цієї дивовижної ягоди, пропонуємо обійтися без варіння і приготувати сире варення у вигляді протертих з цукром плодів. Важливо знати, що таку заготовку потрібно зберігати тільки в холодильнику, а час зберігання не перевищує шести місяців.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Ірга – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимонна кислота – 0.25 ч. л.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування ірги, протертою з цукром на зиму? Ягоди перебираємо, намагаючись видалити всі дефектні екземпляри і витягти будь-які сторонні домішки.

Поміщаємо іргу в друшляк і ретельно промиваємо, даємо стекти воді.

Потім розсипаємо ягоди по чистому рушникові і даємо їм повністю обсохнути.

Після того, як зайва волога випарується, і ягоди стануть сухими, подрібнюємо їх за допомогою м’ясорубки або блендера.

В отриману масу додаємо лимонну кислоту і цукровий пісок у зазначеній кількості.

Чистою і сухою дерев’яною ложкою або лопаткою розмішуємо ягідну масу з цукром до повного розчинення цукрових кристаликів.

Отримане сире варення розкладаємо по сухим і попередньо простерилизованным банкам. Закриваємо сухими стерильними кришками.

Відразу поміщаємо банки в холодильник і зберігаємо заготівлю не більше півроку.

Приємного апетиту!

Варення Варення з ірги Джем з ірги