Якщо вам пощастило роздобути свіжі ягоди ірги, варто заготовити їх на зиму. Ірга містить безліч вітамінів і мікроелементів, які особливо цінні в осінньо-зимовий період застуд. Щоб максимально зберегти корисні речовини цієї дивовижної ягоди, пропонуємо обійтися без варіння і приготувати сире варення у вигляді протертих з цукром плодів. Важливо знати, що таку заготовку потрібно зберігати тільки в холодильнику, а час зберігання не перевищує шести місяців.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Ірга – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Лимонна кислота – 0.25 ч. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування ірги, протертою з цукром на зиму? Ягоди перебираємо, намагаючись видалити всі дефектні екземпляри і витягти будь-які сторонні домішки.
Поміщаємо іргу в друшляк і ретельно промиваємо, даємо стекти воді.
Потім розсипаємо ягоди по чистому рушникові і даємо їм повністю обсохнути.
Після того, як зайва волога випарується, і ягоди стануть сухими, подрібнюємо їх за допомогою м’ясорубки або блендера.
В отриману масу додаємо лимонну кислоту і цукровий пісок у зазначеній кількості.
Чистою і сухою дерев’яною ложкою або лопаткою розмішуємо ягідну масу з цукром до повного розчинення цукрових кристаликів.
Отримане сире варення розкладаємо по сухим і попередньо простерилизованным банкам. Закриваємо сухими стерильними кришками.
Відразу поміщаємо банки в холодильник і зберігаємо заготівлю не більше півроку.
Приємного апетиту!
Варення Варення з ірги Джем з ірги