Кмин і часник ідеально підходять до сала. Саме з цими спеціями у більшості любителів сала і асоціюється процес його засолювання. Щоб отримати цю смачну закуску, потрібно, по-перше, вибрати якісний шматочок свинячого сала. Добре підходить черевна частина. По-друге, сіль обов’язково використовуємо велику, відмінно підходить звичайна кам’яна. По-третє, запасаємося терпінням: сало повинне «відлежатися» у суміші солі і прянощів не менш, ніж три доби. За цей час воно повноцінно просолится.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Сало свиняче – 800 гр.
  • Сіль велика – 300 гр.
  • Тмин – 2 ст. л.
  • Часник – 1 головка

Процес приготування:

Для засолювання сала з кмином і часником сухим способом добре підходить сало з м’ясними прошарками, так і без них. Важливо, щоб продукт був свіжим, з гарним запахом, однорідної приємною забарвленням і з м’якою шкіркою. Сало потрібно обов’язково промити, зачистити ножем забруднення, якщо вони є, і ретельно обсушити насухо. Якщо шматок великий, розрізаємо його на частини поменше – так буде зручніше їх обробляти, зберігати і згодом нарізати.

В широку миску велику висипаємо сіль. Укладаємо в сіль по черзі шматки сала і щедро їх обсипаємо з усіх боків. Долонями втираємо сіль в поверхню сала. Після цього укладаємо сало в солі в будь-яку ємність: контейнер, каструлю, миску. Закриваємо кришкою. Залишаємо посуд з салом на три дні при кімнатній температурі, щоб воно добре просолилось.

Після закінчення цього часу дістаємо сало з посуду і зчищаємо зайву сіль. Можна буде побачити, що м’ясні прошарку потемніли – це нормально. До речі, сало можна навіть помити від надлишку солі, тільки потім потрібно витерти кожен шматочок насухо. Ємність, у якій солилось сало, моєму і витираємо.

Часник очищаємо від лушпиння. Кожен зубок розрізаємо на невеликі шматочки. Як варіант, можна також пропустити через зубки прес – так аромат часнику буде інтенсивніше. Зачищені від солі шматки сала обсипаємо кмином і шматочками часнику.

Повертаємо сало вже разом зі спеціями в чисту суху ємність. Обов’язково закриваємо сало кришкою, щоб на інші продукти не поширювався інтенсивний пряний аромат, і прибираємо посуд в холодильник. Даємо йому полежати кілька годин для охолодження і ароматизації, після чого нарізаємо на тонкі скибочки і подаємо до столу.

Також можна загорнути сало в харчовій пакет або фольгу і покласти в морозилку – багатьом подобається саме морожене сало.

Шматочок такого ароматного солоного сала прикрасить будь-який обід, допоможе втамувати голод і зігрітися.

Приємного апетиту!

Засолювання сала з часником Як засолити сало в банку Як засолити сало в домашніх умовах Як засолити сало в каструлі