Айву в сирому вигляді, як дуже терпкий і терпкий фрукт, майже не вживають, але після термічної обробки її смак і аромат стають зовсім іншими. Як один з варіантів заготовки айви на зиму буде айвове желе, адже воно відмінно застигає і без різних загусників. Готують таку желе з зрілих м’яких фруктів та навіть з шкірки і насіннєвих коробочок, що залишилися від варення, в яких багато натурального пектину.
Інгредієнти: на 1 л.
- Айва – 1 кг
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Вода – 2.5 ст.
Процес приготування:
Щоб зготувати найсмачніше желе з айви на зиму, плоди айви добре промийте під проточною водою, потім розріжте на половинки і видалити плодоніжки. Насіннєві коробочки і шкірку видаляти не треба. Половинки айви наріжте тонкими часточками.
Шматочки айви перекладіть в варильну посуд і залийте зазначеною кількістю води. Айву на великому вогні доведіть до кипіння і потім тушкуйте на маленькому вогні і під закритою кришкою протягом 45 хвилин. За цей час айва не стане м’якою, що легко перевіряється за допомогою виделки. Айву важливо не переварити, інакше вона втратить свій смак.
Зварену айву потрібно процідити для отримання чистого соку. Для цього, перекладіть її на друшляк або сито, застелене складеної в два шари марлею. Сік стікатиме протягом 3-4 годин. Віджимати сік не треба, адже тоді желе не вийде прозорим.
Кількість айвового соку відміряйте, так як для якісного желе потрібно 1 склянка цукру на 1 склянку соку. Перелийте сік в каструлю і на великому вогні і при постійному помішуванні доведіть до кипіння.
Зніміть пінку з поверхні. При нагріванні айвовий сік з цукром починає желіроваться. Перевірте це, капнувши трохи маси на тарілочку, готове желе через пару секунд повинно стати пружним. Якщо не так, то проваріть сік ще деякий час.
Желе з айви готово. Розлийте його в чисті сухі банки, щільно закупорьте і після охолодження перенесіть в місце зберігання.
Смачних і вдалих заготовок!
Варення Желе на зиму