Першим кроком до домашнього хлібопекарської справи буде приготування живої закваски. Тим більше, що в умовах сучасної квартири це можливо зробити з самого мінімального набору продуктів.
Інгредієнти: на 1 порц.
- Вода – 500 мл
- Житнє обдирне борошно – 200 гр.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Солод житній ферментований – 40 гр.
Процес приготування:
Як почати готувати живу закваску для хліба своїми руками? У перший день в миску всипте 100 грам житнього борошна, солод і влийте 100 мілілітрів води. перемішайте інгредієнти, накрийте миску рушником, приберіть в тепле місце на добу.
наступного дня приберіть половину маси, додайте 100 мілілітрів води і 100 грам житнього борошна. Знову приберіть закваску в тепле місце.
На третій день поверхня почне пузиритися і з’явиться легкий запах бродіння. Приберіть половину закваски, додайте 100 мілілітрів води і 100 грам пшеничного борошна. Тримайте закваску в теплому місці ще добу.
Наступні два дні повторюйте підгодівлю з пшеничним борошном і водою.
Після цього закваска буде готова. Її можна використовувати для приготування хліба одразу або зберігати в холодильнику, при цьому підгодовувати її слід раз в 4-5 днів.
Приємного апетиту!
Закваска для хліба Закваска для хліба без дріжджів Квас без дріжджів Пшенично-житня закваска для хліба