Ачма з лаваша з м’ясом, або «ледача ачма», за смаком нітрохи не поступається класичної. До фаршу обов’язково додається сир, щоб начинка при розрізі не розсипалася. Лаваш просочується кефірної сумішшю. Запікати ачму бажано у високій формі.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Лаваш (тонкий) – 5 шт.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Сир Пармезан – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Кефір – 500 мл
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Як почати готувати ачму з лаваша з м’ясом? Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте в ньому нарізану на кубики цибулю і натерту на крупній тертці моркву.

Овочі трохи посипте сіллю.

Потім до обсмаженою овочам перекладіть фарш, розімніть його виделкою, додайте хмелі-сунелі, перемішайте c овочами і обсмажте на напівготовності, хоча ступінь обсмажування м’яса виберіть самі, адже хто-то любить і сильно підсмажений фарш.

В окремому посуді змішайте віночком кефір з яйцями.

Шматочок твердого сиру натріть на крупну тертку.

Глибоку форму для випічки змастіть рослинною олією на дно налийте трохи кефірної суміші.

Викладіть у форму перший лист лавашу, щоб краї звисали.

На лаваш рівномірно розкладіть половину обсмаженого фаршу.

Інші листи лаваша нарвете на великі шматки і розділіть їх на 3 частини. Потім одну частину шматочків добре умочіть в кефірної суміші і укладіть їх на фарш, навіть можете кефір на лаваш трохи налити.

Поверх лаваша укладіть 2/3 тертого сиру. Його покрийте частиною змочених у кефірі шматочків лаваша.

Потім укладіть шар решти фаршу.

На фарш укладіть решта шматочки лаваша. Краю першого листа лаваша загорніть всередину і залийте верх ачмы решті кефірної сумішшю.

Ачму на 10 хвилин залиште на столі для просочення лаваша кефіром.

Потім поверх ачмы розкладіть шматочки вершкового масла.

Запікайте ачму в духовці, розігрітій до 200°С протягом 30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення готування посипте ачму іншим натертим сиром.

Приготовану ачму з лаваша з м’ясом вийміть їх духовки, трохи остудіть, наріжте на порційні шматочки і можете подати до столу.

Приємного апетиту!

Ачма з лаваша Ачма з лаваша з кефіром Лінива ачма з лаваша