Ачма з лаваша з м’ясом, або «ледача ачма», за смаком нітрохи не поступається класичної. До фаршу обов’язково додається сир, щоб начинка при розрізі не розсипалася. Лаваш просочується кефірної сумішшю. Запікати ачму бажано у високій формі.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Лаваш (тонкий) – 5 шт.
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Сир Пармезан – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Приправа Хмелі-Сунелі – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Кефір – 500 мл
- Яйце – 2 шт.
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Як почати готувати ачму з лаваша з м’ясом? Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте в ньому нарізану на кубики цибулю і натерту на крупній тертці моркву.
Овочі трохи посипте сіллю.
Потім до обсмаженою овочам перекладіть фарш, розімніть його виделкою, додайте хмелі-сунелі, перемішайте c овочами і обсмажте на напівготовності, хоча ступінь обсмажування м’яса виберіть самі, адже хто-то любить і сильно підсмажений фарш.
В окремому посуді змішайте віночком кефір з яйцями.
Шматочок твердого сиру натріть на крупну тертку.
Глибоку форму для випічки змастіть рослинною олією на дно налийте трохи кефірної суміші.
Викладіть у форму перший лист лавашу, щоб краї звисали.
На лаваш рівномірно розкладіть половину обсмаженого фаршу.
Інші листи лаваша нарвете на великі шматки і розділіть їх на 3 частини. Потім одну частину шматочків добре умочіть в кефірної суміші і укладіть їх на фарш, навіть можете кефір на лаваш трохи налити.
Поверх лаваша укладіть 2/3 тертого сиру. Його покрийте частиною змочених у кефірі шматочків лаваша.
Потім укладіть шар решти фаршу.
На фарш укладіть решта шматочки лаваша. Краю першого листа лаваша загорніть всередину і залийте верх ачмы решті кефірної сумішшю.
Ачму на 10 хвилин залиште на столі для просочення лаваша кефіром.
Потім поверх ачмы розкладіть шматочки вершкового масла.
Запікайте ачму в духовці, розігрітій до 200°С протягом 30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення готування посипте ачму іншим натертим сиром.
Приготовану ачму з лаваша з м’ясом вийміть їх духовки, трохи остудіть, наріжте на порційні шматочки і можете подати до столу.
Приємного апетиту!
Ачма з лаваша Ачма з лаваша з кефіром Лінива ачма з лаваша