Апельсиновий кекс на сметані – це особлива випічка, не приторно солодка, з рихлим і вологою структурою, з яскравим цитрусовим смаком і ароматом. Готуйте цей кекс не роздумуючи, він займе лідируючу позицію у вашому кулінарному списку.

Готувати кекс будемо за принципом розподілу сухих і вологих компонентів – спочатку змішаємо їх в різному посуді і тільки потім з’єднаємо в єдину суміш.


Інгредієнти: на 5 порц.

  • Сметана 20% – 190 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 280 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування апельсинового кексу на сметані? У першій мисці змішаємо необхідну кількість цукрового піску, пшеничного борошна, розпушувача, харчової соди і солі. Все перемішайте.

В гарячій воді добре вимийте апельсин і витріть його насухо.

Беремо тертку і з її допомогою знімаємо верхній шар – апельсинову цедру. Ароматним кекс зробить саме цедра, так як в ній містяться ефірні масла.

Після видалення цедри апельсин необхідно розрізати навпіл і вичавити з нього сік.

Підготуйте вершкове масло розтопіть його. Потім з’єднайте в глибокій ємності розтоплене масло, сік і цедру апельсина, сметану та яйця.

Для якісного змішування інгредієнтів скористайтесь міксером. Таким чином, вийшла друга миска з вологими компонентами.

Далі з’єднуємо вміст двох ємностей – краще вологі перелити в сухі.

Всі інгредієнти слід ретельно перемішати до утворення однорідної густої маси. Для цього також можна використовувати міксер. Після замішування тісто готове.

Поміщаємо тісто у форму для кексу. Якщо скористатися силіконової формою, то не потрібно буде додаткових дій по її підготовці для випічки – не треба нічим змащувати або застеляти папером.

духовку слід розігріти до 200 градусів. Процес випікання займе приблизно 45-50 хвилин.

Для достовірності перевіряйте готовність зубочисткою. Якщо після проколювання кексу вона залишилася без вологого тіста, значить кекс пропікся зсередини.

Готовий кекс вийміть з духовки, акуратно вийняти з форми і охолодіть. Випічка до частування готова!

Приємного вам чаювання!

Кекси Кекси без молока Кекси без родзинок Кекси в духовці Пісні кекси