Експрес-варіант різдвяного кексу з горіхами і сухофруктами. Якщо хочеться спекти європейське традиційно ласощі, але немає часу, цей рецепт вас виручить. Тісто замішується швидко і просто, горіхи і сухофрукти не вимагають тривалого замочування. Готова випічка виходить ароматною, ніжною, трохи вологою, з насиченим смаком.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Кефір – 0,5 склянки
  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки
  • Курага – 15 гр.
  • Чорнослив – 15 гр.
  • Ізюм – 15 гр.
  • Мигдаль – 50 гр.
  • Сода харчова – 0.33 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 0.5 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.

Процес приготування:

Готувати кекс з горіхами і сухофруктами просто! В широку миску розбиваємо яйця, вливаємо кефір засипаємо цукровий пісок.

Починаємо збивати міксером на повільній швидкості, поступово додаючи обертів. Потрібно змішати інгредієнти до повної однорідності й утворення легкої піни. Коли цукор повністю розчиниться в суміші з яйцями і кефіром, порціями починаємо додавати борошно. Консистенція отриманого тесту повинна бути однорідною, текучого, середньої густоти.

Сухофрукти необхідно заздалегідь підготувати: ретельно вимити гарячою водою, добре обсушити за допомогою паперового рушника і дрібно нарізати. Горіхи підсушити на сковороді без масла протягом п’яти хвилин, охолодити і також дрібно нарізати. Підготовлені сухофрукти і горіхи висипаємо в тісто і акуратно перемішуємо лопаткою.

Окремо змішуємо соду з оцтом і вливаємо суміш в тісто з горіхами і сухофруктами.

Готуємо форму для випічки. Її потрібно добре промазати маслом. Якщо використовуєте силіконову форму, то її нічим змащувати не потрібно. Виливаємо тісто у форму, зверху розрівнюємо поверхню ложкою.

Форму з тестом ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень і випікаємо протягом 25 хвилин. Готовність можна перевірити дерев’яною тонкою паличкою. Якщо вона вийшла суха з середини кексу, значить він готовий. Якщо шпажка вийшла з тестом, то продовжуємо випікання. Готовий кекс трохи має трохи збільшитися в розмірі і стати золотистим.

Готовий кекс дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути і виймаємо з форми. Даємо повністю охолонути поза форми і прикрашаємо за смаком. Дуже ефектно виглядає кекс, просто посипаний цукровою пудрою через ситечко. Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Кекс з родзинками класичний Кекси без молока Кекси в духовці Кекси з родзинками Кекси на кефірі Кекси на кефірі з родзинками