Існує безліч видів азербайджанського плову. Об’єднує їх одне – пухкий, пухнастий, розсипчастий рис. На дно казана, в якому готується рис, кладемо казмак – коржик. Приготуємо її з рису, яєць і кефіру. До кінця приготування страви вона утворює хрустку рум’яну скоринку, яку можна буде розрізати і подати до рассыпчатому плову. Окремо припускаємо розмочені сухофрукти на сковороді з вершковим маслом – це буде соковите додаток до плову.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис довгозерний – 500 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Яйце – 3 шт.
- Кефір – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Куркума – за смаком
- Ізюм – 100 гр.
- Курага – 150 гр.
- Масло вершкове – 180 гр.
Процес приготування:
Щоб приготувати азербайджанський плов з курагою і родзинками, насамперед підготуємо топлене вершкове масло. У сотейник з товстим дном кладемо масло і ставимо його на плиту. Розтоплюємо масло до рідкого стану і кип’ятимо його на повільному вогні до тих пір, поки воно не стане купувати золотисто-коричневий відтінок. При цьому масло почне видавати горіховий аромат. Знімаємо сотейник з плити. Родзинки і курагу добре промиваємо теплою водою і покласти в невелику каструлю. Поливаємо сухофрукти парою столових ложок топленого масла і посипаємо цукровим піском. Вливаємо 250 миллилитром теплої води. Ставимо каструлю з сухофруктами на плиту, доводимо вміст до кипіння і варимо тридцять хвилин під кришкою.
Викладаємо відварені сухофрукти на тарілку – родзинки і курага повинні стати повністю м’якими.
Рис покласти в сито, промиваємо під струменем проточної води до тих пір, поки крупа не стане напівпрозорим, а вода не буде проливатися через рис повністю чистою. У каструлю вливаємо два з половиною літри води і додаємо півтори столової ложки солі. Доводимо воду до кипіння і всипаємо в неї підготовлений рис. Варимо його до напівготовності протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. Поверхня зерен повинна стати м’якою, а всередині рис повинен залишатися ще міцним. Відкидаємо напівготовий рис на сито і даємо відвару стекти.
Готуємо казмак: в невелику миску розбиваємо яйця, вливаємо кефір, всипаємо по дрібці солі і куркуми. Добре збовтуємо виделкою до однорідності. Додаємо кілька ложок відвареного до напівготовності рису. Необхідно домогтися одержання густої кашоподібної маси.
На дно казана наливаємо топлене вершкове масло в такій кількості, щоб воно повністю покрило дно. Потім викладаємо приготовану рисову масу для казмака і вирівнюємо її по всій площі дна казана у вигляді коржа. Злегка утрамбовуємо.
На казмак викладаємо підготовлений рис, пересипаючи його куркумою для гарного кольору і поливаючи топленим вершковим маслом. Поверхню рису обов’язково додатково щедро поливаємо олією. Кришку від казана загортаємо в чисте бавовняний рушник і закриваємо казан. Це потрібно для того, щоб конденсат при готуванні вбирався в рушник, а не потрапляв на рис. Ставимо казан на плиту на саму мінімальну температуру і готуємо плов протягом двадцяти п’яти-тридцяти хвилин. Якщо плита газова, рекомендуємо використовувати розсікач полум’я для рівномірного розподілу температури. Потім плиту відключаємо і даємо плову «дійти» під кришкою ще двадцять-двадцять п’ять хвилин.
Готовий плов виходить пухнастим і розсипчастим. Викладаємо його на сервірувальне блюдо. Рисовий коржик на дні казана розрізаємо на сектори лопаткою і акуратно витягаємо. На покладений на блюді плов укладаємо рум’яний казмак скоринкою вгору.
Приготовані раніше родзинки і курагу подаємо до плову окремо на тарілці або викладаємо сухофрукти на рис поруч з казмаком. Подаємо оформлений плов в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Азербайджанський плов Вірменський плов Плов в казані Плов з куркумою Плов з сухофруктами солодкий Солодкий плов з курагою і родзинками