Солодкий плов з сухофруктами буде корисним і смачним блюдом для ваших близьких. Сухофрукти можна брати будь-які і навіть додавати свіжі. Рис краще взяти з малим вмістом крохмалю, щоб плов вийшов розсипчастим. Готуємо солодкий плов в казані, застеливши його лавашем, який запечеться з хрусткою скоринкою.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Рис білий – 400 гр.
  • Курага – 50 гр.
  • Чорнослив – 50 гр.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Фініки – 50 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Куркума – 0.5 ч. л.
  • Мускатний горіх – 1 щіпка
  • Лаваш (тонкий) – 2 шт.

Процес приготування:

Як приготувати солодкий плов з сухофруктами? Сухофрукти для солодкого плову помістіть в окрему мисочку і на 20 хвилин залийте окропом. Потім добре промийте під проточною водою.

Вибраний для плову рис 5-8 разів промийте холодною водою. Фініки, чорнослив і курагу наріжте на невеликі кубики.

В казан покладіть 50 г вершкового масла і насипте цукор, потім розтопіть на невеликому вогні. У розігріте масло перекладіть родзинки та інші нарізані сухофрукти. Потушкуйте їх протягом 5 хвилин, щоб сухофрукти карамелізувались.

Потім до них перекладіть промитий рис. Мускатний горіх і куркуму перемішайте з водою і цією сумішшю залийте рис в казані. Рівень суміші повинен бути лише на 1 см вище за шар рису. Потушкуйте рис із сухофруктами на маленькому вогні і під закритою кришкою 15 хвилин. Потім плов акуратно ложкою перемішайте.

Приготований рис перекладіть в окремий посуд. Казан добре помийте і насухо витріть рушником.

Листи лаваша розрізати на довгі смужки. В мікрохвильовці розтопити решту вершкове масло. Шматочки лаваша в обох сторін намажте розтопленим маслом.

Потім цими шматочками внапуск застеліть казан і кінці їх залиште, щоб звисали зі стінки.

Казан повинен бути весь закритий лавашем.

Потім в казан на лаваш покладіть приготований плов і загорніть його звисаючими кінцями. Верх лаваша намажте маслом.

Духовку розігрійте до 200°С. Казан з пловом в лаваші помістіть в розігріту духовку і запікайте блюдо протягом 30 хвилин. За цей час лаваш зверху добре зарум’яниться.

Солодкий плов з сухофруктами вийміть з духовки і переверніть на блюдо.

Страву можете подавати до столу, нарізаючи його на шматочки, як ріжуть торт.

Приємного апетиту і смачних страв!

Азербайджанський плов з сухофруктами і м'ясом Вірменський плов Плов без цибулі Плов з куркумою Плов з м'ясом і сухофруктами Плов з чорносливом Солодкий плов з курагою, родзинками і чорносливом