Пікантний салат з баклажанів з цибулею і часником – це відмінний варіант холодної закуски. Вона як не можна, до речі, доводиться в період посту в якості гарніру до відварного рису або картоплі. Кількість масла в салаті ви можете регулювати самі: якщо не хочете, щоб салат вийшов жирним – зменшті кількість масла на чверть. Гострий перець і часник надають салату приємні гострі нотки, а приправа до шашлику – додає приємний аромат.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Баклажан – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Вода – 250 мл
  • Оцет столовий 9% – 125 мл
  • Масло рослинне – 250 мл
  • Приправа (на вибір) – 1 ч. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати баклажани на зиму з приправою для шашлику, баклажани промиваємо під проточною водою, викладаємо на кухонний рушник і даємо їм обсохнути 10-15 хвилин. Потім видаляємо плодоніжки, за допомогою овочечистки чистимо шкірку і нарізаємо баклажани на пластини товщиною близько 5 мм

Поверхня розігрітої сковороди збризкуємо рослинною олією (для цього можна використовувати пульверизатор) і викладаємо баклажани на сковороду в один шар. Злегка обсмажуємо з обох сторін.

Обсмажені баклажани викладаємо в миску. Таким чином, смажимо все баклажани.

Ріпчасту цибулю і часник чистимо і промиваємо, гострий перець промиваємо, розрізаємо вздовж навпіл, видаляємо плодоніжки і насіння.

Цибулю розрізаємо вздовж навпіл і нарізаємо тонкими півкільцями. Викладаємо цибулю в миску до баклажанів і добре перемішуємо.

Гострий перець і часник подрібнюємо блендером.

Додаємо перець і часник до баклажанів і ще раз добре перемішуємо всі інгредієнти.

Додаємо в салат сіль, цукор, оцет, рослинне масло і приправу для шашлику, добре перемішуємо всі інгредієнти і розкладаємо салат по стерилізованим баночках.

Прикриваємо баночки кришками. У велику каструлю для стерилізації на бавовняну серветку ставимо банки, наливаємо воду так, щоб вона покривала банки по плічка і ставимо на вогонь. Доводимо воду до кипіння і стерилізуємо банки з салатом 25-30 хвилин.

Після стерилізації виймаємо банки з води за допомогою прихвата і щільно закручуємо кришками. Перевертаємо банки догори дном і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Після чого прибираємо салат на зберігання в прохолодне темне місце або холодильник.

Баклажани на мангалі Мариновані баклажани на зиму