Дуже вдале тісто для пиріжків, яке готується буквально «з нічого». Робоче поєднання з рослинної олії, оцту і соди творить чудеса і задає м’яку розсипчасту текстуру м’якушці. Скоринку перед випічкою обов’язково змащуємо збитим яйцем або молоком – це дасть красивий глянець. Такі пиріжки також можна і смажити у фритюрі. В кінці рецепта покажемо результат обох варіантів приготування.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Вода – 250 мл
- Борошно пшеничне – 450 – 500 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати бездріжджове тісто на воді для пиріжків в духовці. Для приготування тіста в миску вливаємо олію і оцет. Додаємо цукровий пісок, сіль і соду. Перемішуємо.
В отриману суміш вливаємо вказану кількість води кімнатної температури, перемішуємо.
В отриману масу частинами висипаємо попередньо просіяне борошно. Після кожного додавання борошна добре перемішуємо лопаткою.
Переходимо на роботу руками і замішуємо м’яке, але пружне тісто. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті, так як різна борошно володіє різними характеристиками. Підсумкове тісто повинне вийти м’яким, пружним, некрутим.
Замішане тісто кладемо в миску, закриваємо кришкою і залишаємо «відпочивати» при кімнатній температурі на тридцять-сорок хвилин. Воно стане більш еластичним, буде менше прилипати до рук.
Робочу поверхню злегка підсипаємо борошном. Тісто викладаємо з миски і розбираємо на невеликі частини, відповідно до бажаного розміру пиріжків. Кожен шматочок тіста скачуємо в кулю і розкочуємо качалкою в коржик.
На корж викладаємо начинку – це можуть бути як солодкі, так і солоні продукти, тісто однаково добре поєднується з будь-яким смаком. Протилежні краї коржа з’єднуємо і щільно защипуємо пальцями. Важливо підібрати оптимальну кількість начинки, щоб вона не заважала добре сформувати пиріжок, але при цьому добре відчувалася в готовому виробі. Сформовані пиріжки викладаємо на змащене олією деко. Для додаткового глянцю змащуємо поверхню пиріжків збитим яйцем з допомогою силіконової пензлика. Випікаємо пиріжки при температурі 180 градусів протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин орієнтовно, поки не з’явиться золотава скоринка.
Також пиріжки можна смажити у фритюрі: масла необхідно використовувати досить, щоб пиріжки добре румянились з усіх боків. Закладаємо пиріжки тільки у добре розігріте масло. Готові пиріжки після смаження обсушуємо на паперовому рушнику. Подаємо готові пиріжки в гарячому або теплому вигляді. Після охолодження їх можна розігрівати повторно, але, звичайно, саме з пилу-з жару вони найсмачніші.
Смачного!