Тісто для біляшів з м’ясом на кефірі готують з додаванням дріжджів або соди. Саме замішане з дріжджами, воно виходить еластичним, м’яким і зручним для роботи, і біляші збережуть м’якість на наступний день. Для такого тесту потрібно час для расстойки. Дріжджі добре працюють тільки в теплі, тому всі продукти для біляшів повинні бути кімнатної температури.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Для начинки: –
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 2 зуб.
  • Вода – 150 мл
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Для тіста: –
  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Кефір – 1 склянка
  • Сухі дріжджі – 2 ч. л.
  • Вода тепла – 0.5 склянки
  • Масло вершкове (топлене) – 60 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

Як приготувати біляші з м’ясом на кефірі і дріжджах на сковороді? В окремий посуд насипте сухі дріжджі і цукор, налийте теплу воду і перемішайте до повного розчинення інгредієнтів. Цю суміш залиште на 15 хвилин, щоб дріжджі активувалися і на поверхні з’явилася дріжджова шапка.

В мікрохвильовці розтопити вершкове масло і трохи підігрійте кефір. У посуд для замішування тіста налийте теплий кефір, підійшла дріжджову суміш, додайте розтоплене масло і сіль. Віночком ці інгредієнти добре перемішайте.

Потім в цю рідку основу порційно додайте просіяне борошно, одночасно перемішуючи тісто ложкою.

Потім перекладіть тісто на робочу поверхню і його добре вимісіть руками. При замісі можете трохи підсипати борошна, щоб тісто стало еластичним і не прилипало до долонь і поверхні.

Замішане тісто скачайте в колобок, прикрийте серветкою або шматочком плівки і залиште на 1 годину (можна більше) в теплому місці.

Ваше тісто за час расстойки має вдвічі збільшитися в об’ємі.

За цей час підготуйте начинку для біляшів. Очищені цибулини подрібніть на тертці або в блендері. Часник подрібніть на часничниці. Цибулю і часник перекладіть до фаршу. Додайте у фарш за своїм смаком сіль і чорний перець і добре вимісіть.

тісто рукою трохи обімніть і розділіть на шматочки розміром не менше курячого яйця. Шматочки скачайте в кульки і залиште на 10 хвилин під плівкою.

Потім робочу поверхню змастіть рослинною олією і на ній розкачайте всі кульки в тонкі коржі. У товстих коржиках фарш може не просмажиться. На кожен коржик покладіть підготовлений фарш.

Краї коржиків акуратно защипайте або загорніть всередину, щоб в середині вийшло невеликий отвір.

Потім сформовані біляші трохи притисніть долонею для додання їм плоскої форми, прикрийте знову плівкою і дайте 10 хвилин для вистоювання.

В глибоку сковорідку налийте достатню кількість рослинної олії і його добре накалите. Обсмажуйте біляші по 3-4 хвилини на кожній стороні і до рум’яного кольору.

Один біляш розріжте наполовину, щоб переконатися в готовності фаршу. З обсмажених біляшів паперовим рушником видаліть зайве масло і можете вашу смачну випічку подати до столу.

Приємного апетиту!

Біляші Біляші з м'ясом на кефірі Біляші з начинкою з фаршу Біляші на кефірі Біляші на кефірі з дріжджами Ледачі біляші