Нерідко бісквіт, приготований на одних лише білках, ще називають Ангельським, а все тому, що він має білий колір і дуже легку і ніжну текстуру, хорошу пористість і тоненьку скоринку. Якщо вам захочеться спекти такий незвичайний бісквіт, використовуйте для цієї мети форму невеликого діаметра, тому що в середині він може осісти. Підійде і форма для кексів з отвором в середині. Бісквіт на білках можна їсти як самостійний солодкий десерт, просочивши сиропом і прикрасивши збитими вершками, а можна і розрізати на 2-3 коржа, промазати їх кремом і зібрати гарний торт.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Яєчний білок – 5 – 6 шт.
- Цукрова пудра – 130 гр.
- Борошно пшеничне – 65 гр.
- Лимонний сік – за смаком
- Сіль – 1 щіпка
- Ванілін – за бажанням
Процес приготування:
Готувати бісквіт на білках просто! Почнемо з приготування меренги – збитих білків. Лимонним соком або оцтом протріть посуд для збивання, щоб на ній не залишилося ні краплі жиру. Білки вилийте в чашу для збивання, досипте дрібку солі, збивайте до появи міцної піни.
Потім порціями вводите цукрову пудру, постійно збиваючи білки; якщо треба, додаючи ванільний цукор або ванілін. Збивання потрібно закінчувати, як тільки на білках залишаються сліди від віночка, до міцних піків збивати їх не потрібно, інакше бісквіт вийде дуже жорстким.
Просіяне борошно вводите в білки і перемішувати дерев’яною або силіконової лопаткою, роблячи плавні, але швидкі і впевнені рухи знизу вгору. Якщо довго замішувати білки з борошном, вони осядуть і більше не будуть легкими.
Дно рознімної металевої форми оберніть фольгою (обсяг фори – не більше 20 см), але не змащуйте маслом форму, інакше бісквіт може і не піднятися. На її дно виливайте тісто для бісквіта, печіть в нагрітій до 180 градусів духовці. Час випічки індивідуально, перевіряйте готовність бісквіта дерев’яною паличкою після 25 хвилин. Готовий бісквіт вийміть з духовки, він трохи опаде, що цілком нормально.
Остуживайте бісквіт на решітці, а якщо її немає, тоді на стіл поставте кілька склянок або скляних банок, на них переверніть форму з бісквітом і дайте йому повністю охолонути.
Готовий бісквіт прикрашайте на свій розсуд і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Бісквіт Бісквіт на яйцях класичний Бісквіт Лимонний бісквіт