Дуже ситний і поживний суп, у якому мало жиру, але багато білка і клітковини. Все завдяки складу: овочі і яловичина. Буряк забезпечить характерний солодкуватий смак, а м’ясо додасть насиченість. Яловичину краще відварити заздалегідь, так як вона вариться довго. Під час варіння рекомендуємо підтримувати слабке кипіння – в цьому випадку бульйон залишиться прозорим. Традиційно, подають борщ зазвичай зі сметаною, вона додає делікатну кислинку і робить суп ще корисніші.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яловичина – 500 гр.
  • Вода – 2,5 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 2 шт.
  • Буряк – 3 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Цукор-пісок – за смаком
  • Лимонний сік – 2 – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – за смаком
  • Кріп – 1 пучок
  • Сметана – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до готування і борщів зелених з яловичиною. М’ясо промиваємо, кладемо в каструлю, ставимо на плиту. Доводимо воду до кипіння, зменшуємо температуру до мінімальної і варимо яловичину при закритій кришці до повної м’якості. На це піде 2-3 години орієнтовно. В кінці варіння додаємо в бульйон сіль за смаком. Готове м’ясо виймаємо, бульйон зберігаємо в тій же каструлі. Моркву очищаємо і промиваємо. Натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо дрібними кубиками. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо в ньому цибулю до прозорості. Потім додаємо терту моркву, перемішуємо і продовжуємо смажити п’ять-сім хвилин до легкого рум’янцю.

Сирий буряк очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкою соломкою. Як варіант, можна також потерти на крупній тертці. Додаємо підготовлену буряк в сковорідку з морквою та цибулею, перемішуємо.

Додаємо в сковороду з овочами приблизно склянку бульйону, перемішуємо і закриваємо кришкою. Тушкуємо десять-п’ятнадцять хвилин, поки буряк не стане м’якою.

Знімаємо сковороду з плити і додаємо в овочі, лимонний сік, перемішуємо і залишаємо настоятися, поки буде варитися картоплю.

Картоплю очищаємо і промиваємо. Нарізаємо бульби тонкою соломкою.

в каструлі Бульйон доводимо до кипіння і занурюємо в нього картоплю. Варимо до м’якості протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. Потім додаємо цукрову суміш, перемішуємо. Доводимо до кипіння, додаємо сіль, чорний мелений перець і цукор за смаком і знімаємо з плити. Відварну яловичину нарізаємо на невеликі шматочки поперек волокон.

Даємо готовому свекольнику настоятися протягом півгодини. Потім розливаємо по тарілках. Кладемо в кожну тарілку по шматочку м’яса і сметану за смаком. Посипаємо рубаним кропом.

Приємного апетиту!

Борщ Борщ гарячий Борщ гарячий з м'ясом Борщ на м'ясному бульйоні Борщ як в дитячому саду