Буряки на зиму в банках за нашим рецептом хороша тим, що в таку заготовку можна пустити найдрібнішу буряк або ту, що має невдалу форму. Тепер не потрібно мучитися вибором, зберігати або викидати «некондицію». Вона точно вам послужить взимку в борщах, солянках і салатах.
Інгредієнти: на 12 порц.
- Буряк – 7 кг
- Оцет столовий 9% – 600 мл
- Цукор-пісок – 120 гр.
- Сіль – 120 гр.
- Перець чорний горошок – 15 шт.
Процес приготування:
Почнемо готувати буряки на зиму в банках. Буряк промити від піску.
Скласти коренеплоди в широкий таз, залити водою і дати постояти ніч. За ніч пісок і інша грязь осяде на дно таза. Вранці буряк помити, поділити на дві частини за розміром: велика окремо, дрібна окремо. Це дозволить задати овочів необхідне однаковий час приготування. Скласти буряк в каструлю, залити водою, щоб вона повністю покривала овочі. Поставити на сильний вогонь. Після закипання води знизити вогонь до слабкого, варити, накривши кришкою, до готовності. Повинно бути слабке кипіння.
Обов’язково знімати пінку, разом з нею піднімаються на поверхню смітинки і дрібний пісок залишився.
Готовність буряків перевірити, проткнув ножем. Готові овочі перекласти в холодну воду остигати. Застелити марлею друшляк.
Процідити воду, в якій варився буряк, через марлю.
Додати в цю воду сіль в пропорції 20 гр. солі на 1 л. води.
Всипати стільки ж цукрового піску.
Влити оцет з розрахунку 100 мл оцту на 1 л. води.
Додати чорний перець горошком.
Поставити каструлю з водою на плиту, довести до кипіння. Банки вимити з содою, обполоснути. Поставити в духовку стерилізуватися.
Кришки прокип’ятити близько 5 хв
Почистити буряк. Порізати частина буряків соломкою, цю заготовку можна використовувати в борщ. Іншу частину нарізати кубиками – для вінегрету.
Буряк розкласти по банках, залити маринадом. Почекати 3-4 хв., долити ще маринаду, якщо потрібно. Закатати кришками, перевернути і укутати. Дати повністю охолонути і зберігати в темному прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Салат з буряка пальчики оближеш на зиму Салати з буряка на зиму