В урожайний рік я часто заготовляю буряки на зиму. Це значно спрощує приготування страв взимку. Сьогодні хочу поділитися рецептом буряку з оцтом на зиму в банках. Таку буряк можна використовувати для подальшого приготування салатів і супів.
Інгредієнти: на 2.5 л.
- Буряк – 2,5 кг
- Перець духмяний (на 0.5 л. банку) – 2 шт.
- Лавровий лист (на 0.5 л. банку) – 1 шт.
- Перець чорний горошок (на 0.5 л. банку) – 8 шт.
- Гвоздика (на 0.5 л. банку) – 2 шт.
- Для маринаду: (на 5 банок по 0,5 л) –
- Вода – 1.5 л
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 70 мл
Процес приготування:
Почнемо готувати буряк з оцтом на зиму в банках. Першим чергу ретельно вимийте буряк в холодній проточній воді. Після чого викладіть її в глибоку каструлю з товстим дном і залийте холодною водою. Каструлю з буряком поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Потім накрийте кришкою і варіть буряк приблизно близько 1-1,5 години на повільному вогні.
Відварну буряк повністю остудіть, заливши холодною водою. Остиглу буряк очистіть від шкірки.
Підготуйте банки, ретельно вимийте теплою водою з харчовою содою. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть в окремій каструлі. У стерильні банки покладіть гвоздику, лавровий лист, чорний перець горошком і запашний перець горошком.
Очищену буряк наріжте невеликими скибочками. Спосіб нарізки не принципове. Вибирайте зручний для себе спосіб.
В стерильні банки покладіть нарізану буряк і залийте заздалегідь підготовленим окропом. Прикрийте кришкою і залиште приблизно на 10-15 хвилин.
Після чого злийте воду в каструлю і заміряйте кількість води. Ця процедура потрібна для того, щоб виміряти, скільки потрібно використовувати спецій для маринаду. В отриману кількість води додайте необхідну кількість солі і цукрового піску, ретельно перемішайте до повного розчинення. Влийте необхідну кількість столового оцту.
поставте Каструлю на середній вогонь і доведіть до кипіння. Гарячим маринадом акуратно залийте банки з буряком. Накрийте стерильними кришками і закатайте з допомогою закаточной машинки. Банки з буряком переверніть догори дном і закутати теплою ковдрою.
Залиште в такому положенні до повного охолодження приблизно на добу. Після чого переверніть банки і перемістіть їх в прохолодне темне місце на зберігання. Маринований буряк таким чином можна використовувати для приготування салатів або додавати у борщ.
Приємного апетиту!
Салат з буряка пальчики оближеш на зиму Салати з буряка на зиму