Чудовий десерт до ранкового чаю або кави, що складається з пишного і м’якого тіста, просоченого ягідним соком, і злегка кислуватим чорниці. За бажанням, ягоди успішно замінюються на інші і пиріг виходить не менш смачним.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор-пісок – 75 гр.
- Сухі дріжджі – 10 гр.
- Масло олію – 50 гр.
- Молоко коров’яче – 220 мл
- Крохмаль картопляний – 20 гр.
- Чорниця – 220 гр.
Процес приготування:
Як почати готувати чорничний пиріг з дріжджового тіста? Молоко підігрійте в сотейнику на плиті або в мікрохвильовій печі. Кип’ятити не треба. Потім додайте до нього дріжджі і чайну ложку цукру і ретельно перемішайте.
Почекайте 5 хвилин, поки активізуються дріжджі, перелийте суміш у глибоку миску для замішування тіста.
Розбийте в миску яйце, додайте рослинне масло і цукор, що залишився. Ретельно перемішуйте інгредієнти, поки цукор не розчиниться.
Просіваючи борошно через дрібне сито, по частинах введіть її в отриману рідку суміш. Вимішуйте тісто спочатку за допомогою лопатки, потім, коли воно почне формуватися в кому і відлипати від стінок, перекладіть його на присипану борошном робочу поверхню і продовжуйте вимішувати тісто вже вручну. За необхідності підсипати муку, щоб тісто перестало липнути. Тут важливо не переборщити, воно все одно має залишатися м’яким та еластичним, інакше пиріг просто не підніметься з-за перенасичення борошном.
Приберіть тісто назад у миску, затягнути харчовою плівкою і залиште на годину в тепле місце, щоб воно піднялося. Чорницю тим часом промийте під проточною водою і залиште в друшляку, щоб стекла вода. Через півгодини можете розкласти її на рушник, щоб вона краще просохла.
Тісто, збільшене в розмірах, поділіть на дві частини, щоб одна була трохи більше іншої. Розкачайте більшу частину в пласт таким чином, щоб він покривав і дно, і бортики вашої форми для випічки. Перекладіть тісто у форму, утрамбуйте його, за необхідності розтягуючи руками. Зверху викладіть чорницю.
Посипте ягоди рівномірним шаром цукру і крохмалю, за бажанням акуратно перемішайте або злегка струсніть форму, щоб суха суміш провалилася глибше між ягід.
Другий пласт тіста розкачайте під діаметр форми і укладіть на ягоди, попередньо зробивши кілька надрізів, щоб повітря і сік могли виходити. Защепніть краю по периметру конструкції, з’єднуючи бортики і кришку, і приберіть пиріг випікатися в духовку при температурі 170 С протягом 30-40 хвилин. Діставайте, коли верхівка помітно підніметься і подзолотится.
Смачного!