Щоб приготувати дієтичні сирні маффіни, відмовляємося від пшеничного борошна, що містить глютен, і замінюємо її на кукурудзяну. Така заміна позначиться на текстурі десерту: вона стане більш щільною, але в той же час і більш ніжною. Замість цукру використовуємо мед, а в якості базової рідини пускаємо в хід знежирений кефір. Калорійність таких мафінів істотно нижче, порівняно з їх класичною версією. Кекси виходять дуже легкі, не викликають труднощів у травленні і відмінно вписуються в дитяче меню.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сир – 200 гр.
  • Кефір знежирений – 1 склянка
  • Мука кукурудзяна – 5 ст. л.
  • Мед – 1 – 2 ст. л.
  • Лимонна цедра – 0.5 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Тісто для дієтичних сирних мафінів дуже зручно замішувати прямо в чаші блендера. Як варіант, можна змішати компоненти і просто в мисці, використовуючи звичайний віночок і силу рук. Викладаємо в миску сир, мед, вливаємо кефір і яйце. Блендером або міксером збиваємо всі інгредієнти разом, поки не вийде рідка маса. Сир може дати в масі крупинки, які не розчиняться – це нормально.

В рідку сирну суміш висипаємо кукурудзяне борошно, розпушувач і лимонну цедру.

Змішуємо всі продукти разом, поки не вийде відносно однорідне, схоже на нежирну сметану тісто. Може здатися, що суміш занадто рідка. Справа в тому, що кукурудзяне борошно веде себе при випічці не так, як пшеничне: вона добре вбирає рідину і набухає, забезпечуючи навіть при своїй малій кількості досить щільну текстуру готових мафінів.

Щоб мінімізувати кількість масла, використовуємо силіконові формочки для випічки, адже вони не потребують змазування. Будучи м’якими і пластичними, вони дозволяють після випічки дістати без проблем навіть дуже ніжні готові вироби. Заповнюємо готовим тестом форми практично доверху. Тісто майже не піднімається при випіканні.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо в неї форми з тістом. Випікаємо протягом півгодини орієнтовно. Коли поверхня мафінів добре зарум’яниться і стане щільною, їх можна діставати. Після випікання кекси витягуємо з форм і подаємо до столу. Ці дієтичні мафіни смачні як в теплому вигляді, так і в холодному.

Приємного апетиту!

Кекси без вершкового масла Кекси на кефірі Лимонні кекси Медові кекси ПП дієтичне сирні кекси Сирні кекси без вершкового масла