Цей рецепт підійде для тих, хто хоче отримати пишний, повітряний і легкий паска. Тісто буде м’яким і ніжним, а глазур зробить паска солодким. З кожним разом такий рецепт буде набирати все більшу популярність, тому як сподобається всім людям за столом без винятку за свій смак і вигляд.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Молоко пряжене – 0,5 л.
  • Цукор-пісок – 0,5 кг
  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Яйце – 6 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Свіжі дріжджі – 75 гр.
  • Ванільний цукор – 30 гр.
  • Родзинки – 150 гр.
  • Коньяк – 50 мл
  • Борошно – 1,2 кг
  • Цукрова пудра – 3 ст. л.
  • Ванілін – 1 ч. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Кондитерська посипання – 40 гр.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 20 гр.

Процес приготування:

Приступимо до готування дріжджового паски на топленому молоці з коньяком. Підігріти пряжене молоко, вилити в ємність і розкришити в неї дріжджі руками. Чим менше ви будете використовувати в приготуванні паски металеві предмети, тим більш пишним вийде тісто. Тому краще перемішувати силіконової або дерев’яною ложкою.

Вбити в окрему миску 6 5 жовтків і білків: один білок стане в нагоді для глазурі, але поки можна прибрати його в холодильник. У миску з яйцями засипати цукор. Підтопити вершкове масло, нарізати і додати до яєць. Збити масу до однорідної консистенції за допомогою міксера. Додати до яєчної маси дріжджі з молоком і як слід перемішати. Розлити опару з двох мисках, щоб їй було місце для росту, коли вона буде збільшуватися в об’ємі. Накрити рушниками і поставити в тепле місце на 6-8 год.

родзинки Промити і замочити його у воді протягом 15-20 хв. або до моменту набухання. Після цього злити воду і додати до родзинок коньяк, який наситить майбутній паска чудовим ароматом.

Перекласти опару у велику ємність, пропустити борошно через сито і всипати її до опарі. Також додати сіль і ванільний цукор. Добре і якісно вимісити тісто. Це необхідно, щоб у випічці не відчувалися дріжджі. Тісто буде липнути до рук, тому їх доведеться періодично змащувати маслом або водою. У готове тісто додати родзинки на коньяк і перемішати. Знову накрити тісто рушником і залишити на годину в теплому місці подалі від вікон. За цей час тісто збільшиться в 2-3 рази.

Форми для пасок змастити маслом і присипати панірувальними сухарями. Тісто не обминаємо, а відразу розкладаємо по формах. За рахунок цього м’якого тіста паска буде ніжним і повітряним. Тісто має займати не більше половини від усієї висоти форми. Вже у формах залишити тісто ще на 30 хв. Нагріти духовку до 180 градусів і поставити паска випікатися. Якщо ви вибрали велику форму для паски, то часу знадобиться близько 60 хв., якщо середню – 40 хв., маленьку – 25 хв.

Вийняти з холодильника білок і додати до нього сіль з лимонною кислотою. Збити міксером до першої піни. Після цього всипати цукрову пудру і ванілін, продовжити збивати. Консистенція повинна бути середньої по густоті, тому що занадто рідка глазур розтечеться, а надто густа буде важко і негарно наноситися.

паску Вийняти з духовки. Перевірити ступінь готовності тіста можна з допомогою проколу зубочисткою: якщо вона залишається сухою, значить, тісто готове. Відразу змастити верхівки пасок глазур’ю і прикрасити, тому що глазур схопиться тільки за гарячий паска. Прикрасьте великодньої паски присипкою, після чого подайте до столу. Приємного апетиту!

Ванільні великодні паски Великодні паски Олександрійський паску Паски з родзинками в духовці Паски на Великдень Святковий стіл на Великдень Страви на Великдень