Паска на жовтках і вершках вийде вологий, здобний і легкий, так як тісто на вершках підходить краще, ніж на молоці. Жовтки додадуть куличу красивий жовтий колір. У тісто для паски в цьому рецепті вам пропонується додати родзинки, замочений на добу в коньяку зі спеціями.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Борошно пшеничне – 1 кг
  • Свіжі дріжджі – 50 гр.
  • Вершки – 12 шт.
  • Масло вершкове – 750 мл
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Сіль – 350 гр.
  • Родзинки або Цукати – 1 щіпка
  • Коньяк – 100 гр.
  • Мускатний горіх (замочити) – 100 мл
  • Кориця (замочити) – за смаком
  • Шафран (замочити) – за смаком
  • Кардамон (замочити) – за смаком
  • Для глазурі: –
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукрова пудра – 300 гр.

Процес приготування:

Готувати паску на жовтках і вершках легко! Попередньо за 1 добу замочіть родзинки. Його промийте, обсушіть серветкою і помістіть в баночку. Додайте до родзинок кілька коробочок кардамону, по дрібці шафрану і мускату, 3 гвоздики в бутонах і паличку кориці. Ізюм залийте коньяком. Баночку щільно закрийте.

В окремий посуд налийте половину потрібної кількості підігрітих вершків, розкришите в них свіжі дріжджі, перемішайте і залиште цю суміш на 10-15 хвилин, щоб дріжджі почали працювати. Половину борошна просійте на сито в окрему миску.

Перелийте до борошні вершки з розчиненими в них дріжджами і замістити туге тісто. Це у нас вийде опара для основного тесту. Його скачайте в колобок і ножем зробіть кілька неглибоких надрізів по всій поверхні. Потім опару залийте двома літрами теплої води. Накрийте Миску рушником і залиште на 1 годину, щоб опара підійшла. За цей час вона вбере потрібну кількість рідини і збільшиться за обсягом. Решту воду злийте.

В інший посуд помістіть жовтки, додати до них цукор і розітріть все міксером до білого кольору. Масло розтопити в мікрохвильовці і трохи остудіть. До розтертих жовтків потроху перелийте розтоплене масло, продовжуючи збивати суміш міксером.

Приготовану жовтково-масляну суміш перекладіть в опару. Насипте туди ж решту борошна, налийте вершки (їх підігрійте) і покладіть родзинки і цукати. Вимішуйте тісто протягом 20 хвилин, щоб воно не прилипало до рук. Якщо тісто виходить рідкуватим, то в процесі замісу можете додавати борошно. Замішане тісто поставте на 2 години в тепле місце. За цей час 1-2 рази обімніть тісто.

Після закінчення цього часу розділіть тісто на однакові шматочки і покладіть в спеціальні формочки для випічки пасок. Формочки заповнюйте тільки на половину обсягу. Тісто у формочки залиште ще на 1 годину, щоб воно підійшло.

Випікайте паски в духовці, розігрітій до 160°С до золотистого кольору. Готовність випічки перевірте дерев’яною паличкою. Приготовлені паски вийміть з формочок і полити глазур’ю, приготовленої з соку одного лимона і цукрової пудри.

Їжте на здоров’я!

Великодні паски без яєць Вершкові великодні паски паска з родзинками і цукатами Паски з родзинками в духовці паски з цукатами паски з шафраном паску на живих дріжджах