В полуниці не достатньо природного пектину для отримання смачного густого джему. Тому, якщо не використовувати желюючі агенти, необхідно дотримуватися пропорцію цукру і додати лимонний сік, який доповнить відсутні речовини і при цьому дозволить закатці добре зберігатися. Варити джем будемо близько 40 хвилин, щоб зберегти корисні речовини ягоди.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Полуниця – 2 кг
- Цукор-пісок – 1,6 кг
- Лимон – 2 шт.
Процес приготування:
Почнемо готувати джем з полуниці з лимоном на зиму. Спочатку вимийте банки і поставте їх стерилізуватися на 15 хвилин при 150 градусах. Кришки прокип’ятіть 3 хвилини.
Свіжу полуницю промийте і приберіть хвостики, заморожену – розморозьте при кімнатній температурі. Лимони обдайте окропом, обітріть і з одного зніміть цедру дрібної теркою, не зачіпаючи білий шар. Вичавіть з них сік.
Викладіть ягоди в каструлю, додайте цукор і лимонні заготовки.
Поставте каструлю на вогонь, перемішайте і закип’ятіть масу. Зменшіть вогонь, зніміть піну і варіть джем 35-45 хвилин, періодично помішуючи.
Визначити готовність ласощі можна або кухонним термометром (100-105 градусів), або капнувши трохи джему на блюдце і помістити в морозилку на 2 хвилини (маса повинна застигнути і не розтікатися).
Перетріть ягоди в однорідне пюре блендером або толкачиком для картоплі. Пам’ятайте, що після остигання джем ще більше загусне, тому нехай вас не бентежить консистенція.
Розподіліть гарячий джем по банкам до горлечка. Горлечко витирають сухим рушником і прикрийте кришками. Поставте банки на стерилізацію в каструлю з водою і прокип’ятіть 10 хвилин. Після чого закупорьте кришки, банки переверніть догори дном і накрийте ковдрою для остигання в кімнаті на 12 годин.
Приємного апетиту!
Варення з полуниці Варення з полуниці з лимоном Джем з полуниці Джеми Заготовки з полуниць на зиму Полуниця на зиму