Шовковиця – дуже корисна ягода, яка, на жаль, має дуже маленький термін зберігання. Вже через добу зберігання в холодильнику вона стає м’якою і водянистою. Для швидкої переробки і заготовляння ягід на зиму ми пропонуємо вам рецепт джему з желатином. Джем виходить густої консистенції, а додана в джем лимонна кислота розбавить солодкий смак шовковиці і збереже насичений колір.
Інгредієнти: на 0.7 л.
- Шовковиця – 1 кг
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
- Желатин харчовий – 4 гр.
Процес приготування:
Готувати джем з шовковиці з желатином легко! Ягоди шовковиці замочуємо в прохолодній проточній воді на 10-15 хвилин. Потім промиваємо в друшляку під струменем прохолодної проточної води і залишаємо на 10 хвилин, щоб стекла зайва волога.
Якщо шовковиця дрібна і середня, то хвостики у неї будуть м’які і добре віддаляються від ягід руками. Якщо ж ягода велика – хвостики будуть досить жорсткі, тому необхідно зрізати їх за допомогою ножиць.
Ягоди шовковиці засипаємо цукром і додаємо лимонну кислоту. Добре перемішуємо дерев’яною ложкою.
Далі за допомогою заглибного блендера пробиваємо ягоди в однорідну пюреобразную масу. Після чого ставимо джем на повільний вогонь і доводимо до кипіння. Після того, як ягідне пюре закипіло, знімаємо піну, яка утворилася і проварюємо джем 15 хвилин, не забуваючи періодично помішувати, щоб маса не пригоріла до дна каструлі. Желатин розвести в 10 грамах теплої води, залишаємо на 10 хвилин, щоб він розпух. В кінці варіння додаємо в джем желатин, добре перемішуємо, щоб він рівномірно розподілився по всій масі і проварюємо джем ще 10 хвилин.
За цей час промиваємо і стерилізуємо банки, готуємо кришки. Готовий джем знімаємо з вогню і розливаємо по підготовленим банкам. Закручуємо прокип’яченими кришками, банки перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі.
Готовий остиглий джем прибираємо в темне прохолодне місце на зберігання.
Варення з шелковицы Джеми