Чому б не поекспериментувати і не приготувати плов з сухофруктами? Таке блюдо виходить солодким, дуже цікавим на смак, досить ситним і привабливим. Розсипчастий рис з яскравими фруктовими шматочками особливо сподобається дітям. При подачі плов можна полити медом і посипати горішками – це додасть користі і додаткових відтінків смаку. Щоб крупа не злиплася і дала розсипчасту структуру, беремо довгозерний рис: білий, пропарений, бурий – вибираємо за смаком. Для приготування рекомендуємо використовувати мультиварку – вона істотно спростить процес. Втім, якщо її немає, на плиті вийде нітрохи не гірше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис білий – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Родзинки – 150 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Чорнослив – 80 гр.
  • Масло – для смаження
  • Приправа (на вибір) – за смаком
  • Мед – для прикраси

Процес приготування:

Приступимо до приготування фруктового плову з рисом і сухофруктами. Рис ретельно промиваємо в декількох водах, щоб змити зайвий крохмаль. Вода після промивання повинна проливатися через рис прозорою. Поміщаємо зерна в миску і заливаємо холодною водою на годину. Звичайно, замочування – етап необов’язковий, і можна приступити до готування плову відразу. Але якщо ви використовуєте бурий, нешліфований рис, краще замочування не ігнорувати, так плов приготується набагато швидше.

Курагу, чорнослив і родзинки добре промиваємо в теплій воді. Поміщаємо сухофрукти в окрему миску і заливаємо водою – залишаємо на півгодини для розм’якшення.

Після замочування зливаємо воду з сухофруктів і злегка віджимаємо їх від зайвої вологи.

Рис після замочування ще раз промиваємо, кладемо в сито і даємо воді стекти.

Обсушену курагу і чорнослив нарізаємо на невеликі шматочки.

Якщо готуємо в мультиварці, то розігріваємо її в режимі «Плов». Викладаємо в чашу шматочок вершкового масла, розтоплюємо його і висипаємо підготовлені сухофрукти. Якщо готуємо в сковороді, то ставимо її на плиту, розтоплюємо на середньому вогні масло і аналогічно викладаємо в нього сухофрукти.

Далі поверх сухофруктів висипаємо спеції для солодкого плову. Найзручніше використовувати вже готову суміш – смаки прянощів в ній вже добре збалансовані. Якщо такої суміші немає, використовуємо шафран, корицю, барбарис, трохи солодкої паприки.

Поверх спецій викладаємо підготовлений рис. Далі акуратно, щоб не порушити шари, вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона на півтора-два сантиметри покрила рис.

Кришку мультиварки закриваємо і готуємо страву в режимі «Плов» до закінчення програми. Якщо готуємо на сковороді, до також закриваємо її кришкою, доводимо на сильному вогні вміст до кипіння, потім зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо плов у орієнтовно протягом тридцяти-сорока хвилин до м’якості.

Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках, поливаємо медом за смаком і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Азербайджанський плов з сухофруктами і м'ясом Плов без цибулі Плов в мультиварці Плов з курагою Плов з м'ясом та ізюмом Солодкий плов Солодкий плов з курагою і родзинками Солодкий плов з курагою, родзинками і чорносливом