Якщо душа жадає кондитерських експериментів, пропонуємо даний рецепт. Цей гарбузово-шоколадний кекс, відразу привертає увагу, по-перше, своїм зовнішнім виглядом – смугастий, яскравий, пористий. По-друге, випічка в собі поєднує апельсинові нотки, м’яку гарбузову базу, пряні спеції і виражений шоколадний акцент, що досить незвично і дуже смачно. Відразу починають літати думки про Різдво і домашній затишок. Поверхня декоруємо мигдалем – він відмінно вписується в загальну композицію кексу – як за смаком, так і візуально.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Гарбузове пюре – 150 гр.
- Борошно пшеничне (для гарбузового тіста) – 130 гр.
- Ванілін (для гарбузового тіста) – 1 щіпка
- Розпушувач тіста (для гарбузового тіста) – 1 ч. л.
- Куркума – 0.5 ч. л.
- Цедра апельсина – 1 ст. л.
- Яйце (для гарбузового тіста) – 1 шт.
- Цукор-пісок (для гарбузового тіста) – 80 гр.
- Сіль (для гарбузового тіста) – пучок
- Масло рослинне (для гарбузового тіста) – 50 мл
- Борошно пшеничне (для шоколадного тіста) – 125 гр.
- Цукор-пісок (для шоколадного тіста) – 120 гр.
- Яйце (для шоколадного тіста) – 2 шт.
- Ванілін (для шоколадного тіста) – 1 щіпка
- Розпушувач тіста (для шоколадного тіста) – 1 ч. л.
- Какао-порошок – 1 ст. л.
- Масло вершкове (для шоколадного тіста) – 70 гр.
- Сметана – 50 гр.
- Імбир мелений – 1 ч. л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Мускатний горіх – 0.5 ч. л.
- Молоко коров’яче (для глазурі) – 4 ст. л.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Какао-порошок (для глазурі) – 2 ст. л.
- Масло вершкове (для глазурі) – 50 гр.
- Мигдаль – 1 жменя
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Для приготування гарбузово-шоколадного кексу знадобиться гарбузове пюре. Його робимо шляхом запікання в духовці або мікрохвильовці очищеної м’якоті гарбуза і подальшого подрібнення її блендером. Перед додаванням пюре в тісто обов’язково повністю його остуджуємо. Для приготування гарбузового тіста в миску просіваємо вказану кількість борошна. Всипаємо до неї сіль, ванілін, розпушувач, куркуму і апельсинову цедру. Перемішуємо сухі інгредієнти віночком.
В окрему миску розбиваємо яйця, додаємо до них цукровий пісок і збиваємо все разом міксером до отримання пишної світлої піни. В яєчну піну вливаємо олію без запаху, перемішуємо. Потім додаємо гарбузове пюре, знову перемішуємо. Є нюанс: якщо гарбузове пюре занадто вологе, рідке, то попередньо його треба відважити в ситі або марлі, щоб прибрати зайву вологу. Якщо цього не зробити, кекс може вийти важким.
Тепер в отриману гарбузово-яєчну масу висипаємо суху суміш з борошном, перемішуємо.
Виходить однорідне негусте тісто оранжевого відтінку з текстурними вкрапленнями апельсинової цедри.
Переходимо до приготування шоколадного тіста. В окрему миску просіваємо вказану кількість борошна. Додаємо до неї какао, сіль, ванілін, розпушувач, мелений імбир, корицю, тертий мускатний горіх. Змішуємо всі разом віночком.
В окрему миску розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок і збиваємо до отримання світлої піни. Кладемо в яєчну піну м’яке вершкове масло і сметану. Ще раз збиваємо до однорідності. Отриману рідку масу висипаємо суху суміш з борошном, какао та прянощами.
Змішуємо всі разом віночком до повної однорідності – грудочок залишатися не повинно. Тепер і шоколадне тісто готове.
Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо борошном. Також можна форму застелити промасленим пергаментом – це спростить подальше вилучення готового кексу після випічки. Якщо форма силіконова, то змазування необов’язково. У центр форми наливаємо столову ложку шоколадного тіста. На нього виливаємо таку ж кількість гарбузового тіста.
Таким чином чергуємо викладку видів тіста і за принципом зебри «збираємо» кекс двоколірний. Тісто добре розтікається і формує заданий візерунок.
Ставимо форму з тістом в духовку на середній рівень і випікаємо кекс протягом орієнтовно однієї години. Під час випічки ні в якому разі не відкриваємо дверцята духовки – кекс осяде і не пропечеться. Підсумкове час випічки може бути трохи більше або менше, ніж годину – багато залежить від духовки. Готовий кекс повинен помітно піднятися, а на його поверхні проявляться характерні тріщини. В самому кінці випікання можна перевірити кекс зубочисткою, встромивши її в центр: якщо вона вийшла з кексу сухий, то виріб готовий. Готовий кекс відразу витягаємо з форми, покласти на решітку, щоб скоринка не розм’якшилася від конденсату. Даємо йому повністю охолонути.
Поки кекс остигає, готуємо глазур: у сотейнику розтоплюємо вершкове масло, додаємо до нього молоко і цукровий пісок. Змішуємо інгредієнти і доводимо до кипіння. Потім додаємо какао і розмішуємо віночком – так не будуть утворюватися ковтуни. Глазур буде густіти – це буде відразу помітно. Як тільки глазур стане однорідною і густий, знімаємо її з плити. На остиглий кекс викладаємо глазур, вирівнюємо її по поверхні виробу. Поки глазур не застигла, поміщаємо на неї ядра мигдалевих горіхів. Даємо глазурі повністю охолонути і схопитися, а горіхам – зафіксуватися.
Нарізаємо готовий прикрашений кекс на порції і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Бісквітні кекси Гарбузове кекси Кекс з корицею Кекси на рослинному маслі Кекси на сметані ПП кекси Шоколадні кекси без вершкового масла