Пропонуємо рецепт простого домашнього кексу, який завжди виходить пишним і розсипчастим. Ізюм і горіхи, додані в тісто, вигідно відтіняють ніжний вершковий смак тесту. Від шматочка такого ласощі складно відмовитися!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Сметана – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Ванілін – 0.25 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Родзинки (без кісточок) – 100 гр.
  • Волоський горіх – 100 гр.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати кекс з родзинками і горіхами. Готуємо необхідні продукти для приготування кексу: дістаємо з холодильника масло, сметану, яйця, щоб вони прийняли кімнатну температуру.

Масло змішуємо з цукром і збиваємо міксером на повільних обертах.

До цукрово-масляної маси додаємо яйця по одному, ретельно вимішуючи кожен раз на середній швидкості.

В отриману суміш додаємо сметану, добре промешиваем. Варто відзначити, що сметану можна брати будь-якої жирності, однак саме продукт з високою жирністю додасть тесту особливу ніжну розсипчастість.

Прийшла черга розпушувача – додаємо в суміш, вимішуємо.

Тепер додаємо попередньо просіяне борошно і перемішуємо тісто, на середній швидкості.

В останню чергу додаємо ізюм (його треба попередньо добре промити гарячою водою і обсушити паперовим рушником) і подрібнені волоські горіхи.

Акуратно перемішуємо ложкою вручну, рухами зверху вниз, намагаючись рівномірно розподілити родзинки з горіхами в масі тіста. Консистенція тіста виходить досить густа, трохи густіше, ніж на оладки, з вкрапленнями горіхів і родзинок.

Готуємо форму для випічки. Її потрібно добре промазати рослинним або вершковим маслом, щоб без зусиль отримати готовий кекс після випікання. Якщо використовуєте силіконову форму, то нічим змащувати не потрібно. Викладаємо тісто у форму для випічки і ставимо в попередньо розігріту до 190 градусів духовку на середній рівень.

Випікаємо кекс з родзинками і горіхами протягом години. До кінця випічки він повинен помітно зрости, красиво зарум’янитися, на поверхні зазвичай утворюється традиційна тріщинка. Перевірити готовність можна, встромивши в серединку зубочистку: якщо вона вийшла суха, кекс можна діставати.

Готовий кекс дістаємо з форми і даємо охолонути на решітці.

Посипаємо кекс цукровою пудрою через ситечко, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Бісквітні кекси Ванільні кекси Кекси без молока Кекси з родзинками в духовці Кекси з родзинками на сметані Кекси на сметані