Горбуша на мангалі – чудова альтернатива звичним шашликів. Перед тим, як помістити рибу на грати, обов’язково загортаємо її у фольгу: так горбуша приготується без втрати соковитості і збереже всю закладену природою користь. Щоб додати пікантності і зробити горбушу ароматною, неодмінно використовуємо лимон і спеції. Вся послідовність дій та покрокові фото викладені в даному рецепті.


Інгредієнти: на 2 порції.

  • Горбуша – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Лимон – 2 шт.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Прованські трави – 2 ч. л.
  • Розмарин – 2 гілки
  • Чебрець свіжий – 2 гілки
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати горбушу у фользі на мангалі. Лимони ретельно промиваємо під гарячою водою. Кожен лимон перед нарізкою катаємо по дошці, притиснувши долонею, щоб цитрус краще віддавав сік. Один лимон розрізаємо впоперек на дві половини. Другий ріжемо навпіл уздовж. Поздовжні половинки ріжемо упоперек на тонкі півкруги.

Для приготування ароматного маринаду у ступку поміщаємо насіння коріандру, прованські трави і очищені зубки часнику. Товкачем ретельно розтираємо компоненти.

З гілочок чебрецю обриваємо листя і додаємо в ступку, також кладемо сіль і чорний мелений перець, перетираємо всі разом ще раз.

З розрізаного впоперек ½ лимона вичавлюємо сік і вливаємо його в ступку до спецій.

Перемішуємо і залишаємо на десять хвилин, щоб аромати з’єдналися.

Горбушу промиваємо під проточною водою, чистимо від луски, позбавляє від нутрощів. Плавники і хвіст зрізаємо, видаляємо зябра. Підготовлену рибу ще раз промиваємо зсередини і зовні, потім обсушуємо паперовим рушником.

Рибу кладемо на рівну поверхню і гострим ножем робимо акуратні поперечні надрізи по всій тушці від хвоста до голови. Намагаємося дотримувати однакову відстань між надрізами, для більшої естетичності. Надрізи потрібно робити досить глибокі, до хребта. Це забезпечить якісне маринування, а також сприятиме рівномірному запіканню горбуші на мангалі.

Приготовленим маринадом змащуємо горбушу зсередини і зовні, втираючи руками ароматний складу в рибну м’якоть.

Нарізані раніше півкруги лимона вставляємо в кожен надріз, поміщаємо в черевце.

Також усередину кожної риби кладемо по гілочці розмарину.

Лист фольги, в яку будемо загортати рибу, змащуємо оливковою олією, щоб уникнути прилипання.

Укладаємо горбушу на фольгу і щільно загортаємо її. Залишаємо рибу в такому вигляді на п’ятнадцять хвилин для маринування.

Кладемо рибу на грати і запікаємо її на мангалі протягом двадцяти хвилин орієнтовно, періодично перевертаючи.

Готову горбушу подаємо в гарячому вигляді. В якості гарніру вдало підійдуть свіжі овочі, рис або картоплю.

Приємного апетиту!

Риба на мангалі Страви з риби Червона риба на мангалі