З товстолобика можна приготувати відмінний шашлик. Рибку розбираємо на зручного розміру шматки, маринуємо в спеціях і ріпчастій цибулі і нанизуємо на шампури. Смажимо на мангалі до рум’яної скоринки, не забуваючи перевертати. До готового шашлику подамо сметанний соус. Рецепт соусу простий і швидкий, впораємося за десять хвилин. Ситна риба і соковитий соус – відмінне поєднання.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Товстолобик – 1 кг
  • Для маринування: –
  • Сіль – 0.5 за смаком
  • Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
  • Масло оливкове – 3 – 4 ст. л.
  • Лимонний сік – 3 ст. л.
  • Прованські трави – 1 ст. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Цукор-пісок (для цибулі) – 1 ч. л.
  • Для соусу: –
  • Сметана – 300 гр.
  • Лимонний сік – 3 – 4 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ст. л.
  • Яйце (варене) – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Огірки – 1 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати шашлик з товстолобика на мангалі. Рибу промиваємо, видаляємо нутрощі, голову і плавники зрізаємо. Тушку обсушуємо паперовим рушником. Розділяємо її на поперечні шматки товщиною в півтора-два сантиметри, а їх потім розрізаємо на дві половинки. Поміщаємо рибні шматочки в глибоку посуд.

Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі прозорі півкільця. Вкладаємо нарізану цибулю в окрему миску. Вливаємо до цибулі лимонний сік, додаємо сіль за смаком і цукровий пісок і добре мнемо всі разом руками до появи вологості. В окремій ємності змішуємо прованські трави, коріандр і чорний мелений перець. Вливаємо до спецій оливкову олію і добре перемішуємо. Отриману суміш вливаємо у посуд з рибою, перемішуємо руками.

Потім кладемо цибулю і ще раз перемішуємо руками, щоб добре розподілити всі інгредієнти по рибі. Затягуємо посуд харчовою плівкою і прибираємо в холодильник для маринування на годину-півтора.

Поки риба маринується, готуємо соус. У миску викладаємо сметану, вливаємо лимонний сік. Добре перемішуємо і відкладаємо в окрему ємність пару столових ложем отриманої суміші – нею будемо змащувати шашлик в процесі приготування на мангалі. Яйце варимо круто, охолодити, очищаємо і ріжемо на дрібні кубики. Огірок миємо, обсушуємо, зрізаємо кінчики і також подрібнюємо на маленькі кубики. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно рубаємо ножем. Закладаємо до сметані з лимонним соком подрібнені яйця, огірок і цибулю. Додаємо гірчицю, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Перемішуємо все разом до відносної однорідності і прибираємо готовий соус в холодильник до моменту подачі.

Готуємо мангал. Відкритого полум’я не повинно, залишаємо тільки тліюче вугілля. Нанизуємо рибу на шампури і відправляємо на мангал.

З допомогою силіконової пензлика змащуємо товстолобика з усіх боків відкладеної сумішшю сметани і лимонного соку під час приготування. Періодично перевертаємо шампури і не забуваємо змащувати поверхню риби соусом. Готуємо шашлик орієнтовно п’ятнадцять-двадцять хвилин. Важливо не пересушити.

Готовий рум’яний шашлик знімаємо з мангалу і відразу подаємо на стіл, поки риба гаряча і соковита. Додатково подаємо приготований сметанний соус, овочі, свіжу зелень.

Приємного апетиту!

Маринад для риби на мангалі Риба на мангалі Страви з риби Шашлик з риби на мангалі